Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore posjetio Fakultet političkih nauka




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Zamjenica Ombudsmana Snežana Mijušković: Djeci treba obezbijediti sigurno onlajn okruženje

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava Snežana Mijušković održala je danas predavanje na Fakultetu političkih nauka u okviru kojeg je predstavila i Komentar 25 uz Konvenciju o pravima djeteta.

Predavanje je otvorio dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr Milan Marković koji je čestitao na dosadašnjim aktivnostima u oblasti zaštite prava djece Ombudsmanu Siniši Bjekoviću, zamjenici Ombudsmana Snežani Mijušković i savjetnici za oblast prava djeteta Duški Šljivančanin.

Zamjenica Ombudsmana Snežana Mijušković kazala je da je period koronavirusa razotkrio sve one nelogičnosti i nedostatke našeg sistema, te da je prepoznata potreba za donošenjem Komentara 25,  koji nudi dobre smjernice za ostvarivanje većeg stepena poštovanja prava djece.

“Ovim Komentarom se prvi put priznaje da osim realnog života postoji i onlajn svijet. Komentar 25 daje tačne preporuke šta članice treba da urade da obezbijede djeci sigurno onlajn okruženje”, objasnila je Mijuškovićeva.

Uoči obilježavanja godišnjice postojanja ove Institucije i Međunarodnog dana ljudskih prava zamjenica Ombudsmana ističe da  Institucija iz godine u godinu bilježi značajan napredak, te da se povećava broj prijava građana.

“Osim neposrednog rada na predmetima, značajni dio našeg posla su i preventivne aktivnosti. Javnosti ukazujemo na međunarodne standarde kada su u pitanju prava djece sa posebnim osvrtom na Komitet za prava djeteta UN-a. Radili smo posebna istraživanja za potrebe obavještavanja Komiteta, a svakodnevno komuniciramo i sarađujemo sa samom djecom, prvenstveno kroz Mrežu zlatnih savjetnika”.

Mijuškovićeva upozorava na nedostatak stručnog kadra za rad sa djecom u osnovnim i srednjim školama u čitavoj državi.

“Nažalost, još uvijek imamo situaciju gdje u školama do 500 učenika imamo jednog stručnjaka - psihologa. Oni ne mogu kvalitetno da odgovore zahtijevima djece i ona ostaju uskraćena za taj vid podrške. Nedostak kadrova i stručnjaka usko specijalizovanih za rad sa djecom nije samo problem naše države, sa tim se suočavaju i zemlje Evropske unije poput susjedne Hrvatske”, objasnila je ona.

Savjetnica za oblast prava djeteta Duška Šljivančanin kazala je da se djeca u velikom mjeri ne obraćaju Instituciji jer ne znaju šta je i kako im može pomoći Ombudsman.

“Shvatili da se mi moramo obratiti djeci i naučiti ih o njihovim pravima. Zadatak ove misije je da napraviti demokratičnije društvo koje poštuje prava svih, a to ćemo uraditi upravo kroz djecu”, naglasila je Šljivančaninova.

Ombudsman Siniša Bjeković istakao je da pravo da bi postojalo mora da bude propisano.

“Jedino je izuzetak diskriminacija jer se može desiti da utvrdimo da pravo ne postoji za tu stranku, ali da postoji diskriminacija. Sistem zaštite ljudskih prava se ne vezuje isključivo za sistem zakonitosti jer se i tu mora voditi računa o postojanju diskriminacije”, zaključio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.