Studentski klub ‘Hajde‘ nova prilika za praktično usavršavanje studenata Medijskih studija i novinarstva




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Studentima Fakulteta političkih nauka predstavljene su uspješno realizovane aktivnosti Regionalne kancelarije za saradnju mladih (Regional youth cooperation office- RYCO) i Fakulteta političkih nauka, koji su tokom prethodne dvije godine udružili svoje resurse sa ciljem unaprijeđenja praktične nastave na studijskom programu Medijske studije i novinarstvo.

Studenti ovog studijskog programa bili su uključeni u dva ciklusa RYCO- vog programa za studente novinarstva na Zapadnom Balkanu. Rukovoditeljka studijskog programa Medijske studije i novinarstvo prof. dr Nataša Ružić ukazala je na značaj ostvarene saradnje i navela konkretne rezultate postignute u prethodnom periodu. “Naša saradnja je počela kroz zajednički projekat, tačnije učešćem pet studenata studijskog programa Medijske studije i novinarstvo, kao i studijskog programa Novinarstvo. Rezultirala je potpisivanjem Memoranduma o saradnji u februaru ove godine, kojim se Fakultet obavezao na osnivanje Studentskog kluba ‘Hajde‘”, objasnila je profesorica Ružić.

Šef Regionalne kancelarije za saradnju mladih Edin Koljenović naglasio je značaj mobilnosti mladih, njihovog povezivanja i saradnje. On je problematizovao visok stepen etničke distance u regionu i istakao važnost postojanja svijesti o značaju medija i novinarstva za demokratiju i demokratske procese. “Želimo da mladi novinari budu ambasadori naših ideja, kao i da razviju posebnu vrstu senzibiliteta kada je riječ o ovoj temi”, dodao je Koljenović.

Saradnica u nastavi Aleksandra Kovačević i studentkinja Anđela Ašanin predstavile su tekstove na kojima su studenti radili u prethodnom periodu i upoznale prisutne sa platformom ‘Hajde‘, osnovanom u decembru 2021. godine u okviru RYCO-vog projekta.  Na ovom događaju studentima su se obratili i novinarka televizije Vijesti Marija Radović, kao i urednik portala Makanje Nikola Saveljić i podijelili svoja praktična iskustva, stavljajući poseban akcenat na probleme sa kojima se suočavaju mladi ljudi prilikom dolaska u novinske redakcije.

Šef Regionalne kancelarije za saradnju mladih uručio je sertifikate profesorici Ružić i učesnicama drugog ciklusa RYCO-vog programa. Rukovoditeljka studijskog programa Medijske studije i novinarstvo najavila je osnivanje Studentskog kluba ‘Hajde‘ krajem ovog mjeseca.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.