Svečano otkrivanje biste Václava Havela




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, 05. oktobra 2023. godine, nakon gostujućeg predavanja o Václavu Havelu iz predmeta Ustavno parvo, čiji predavači su bili ambasador Republike Češke, Majkl Žantovský, i ambasadorka Republike Češke u Crnoj Gori, Janina Hřebíčková, uslijedilo je svečano otkrivanje biste Václava Havela, djelo akademske vajarke Marie Šeborová.

Bistu su otkrili dekan Fakulteta, prof. dr Milan Marković i ambasador Republike Češke, Majkl Žantovský.

Na početku svečanosti, dekan Fakulteta političkih nauka, dr Milan Marković, pozdravio je prisutne, poželio im dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo što je ova visokoškolska ustanova domaćin ovog izuzetnog događaja. On je istakao da je Václav Havel bio otac moderne Češke države, jedan od većih mislilaca prošlog vijeka, borac za ljudska prava i emancipaciju društva.

Ambasador Republike Češke, Majkl Žantovský, podsjetio je da je Václav Havel izuzetna ličnost koja je ostavila dubok trag u političkoj istoriji Češke, ali i Evrope.

Ambasadorka Republike Češke u Crnoj Gori, Janina Hřebíčková, dodala je da je ova svečanost simbol saradnje i prijateljstva između dvije zemlje, a potvrda toga je i pomenuta svečanost na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

Otkrivanje biste Václava Havela na FPN-u predstavlja izuzetno značajan trenutak u saradnji dviju država, kao i u promociji nasleđa i doprinosa Václava Havela, disidenta i prvog predsjednika samostalne Češke Republike.

Nakon otkrivanja biste Václava Havela, u holu Fakulteta upriličen je koktel.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.