Održan trening o izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju na FPN-u




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) realizovala je trening o izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju za studente studijskog programa Medijske studije i novinarstvo.

Treningom su rukovodile ekspertkinje Paola Petričević i Dušanka Pejović, a o značaju medijskog izvještavanja o ovoj temi govorile su i Načelnica direkcije za zaštitu od rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici pri Ministarstvu rada i socijalnog staranja Jovana Radifković i program menadžerka NVO Sigurna ženska kuća Jovana Hajduković. U ime agencije DeFacto, prezentaciju rezultata, nalaza i preporuka Analize medijskog izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju prema ženama i djevojčicama predstavio je Slaven Živković.

Ispred Fakulteta političkih nauka organizatore i učesnike radionice pozdravila je rukovoditeljka studijskog programa Medijske studije i novinarstvo prof. dr Nataša Ružić.

Ekspertkinja Paula Petričević je upozorila na stanje normalizacije nasilja, te na podatak da je istraživanje iz 2020. godine pokazalo da čak 88 odsto žena odabere da nasilje ne prijavi, a od stotinu počinitelja nasilja, svega jedan dobije kaznu izdržavanja zatvora.  

„Ovi podaci neupitno ukazuju na to koliko je rodno zasnovano nasilje prema ženama u Crnoj Gori zapravo prihvaćeno, prihvatljivo i normalizovano“, naglasila je Petričevićeva.

Ekspertkinja i dugogodišnja novinarka Dušanka Pejović istakla je značaj istorijskog konteksta diskriminacije žena koji je doprinio jačanju patrijarhalnog sistema vrijednosti, te intenzivirao pojavu rodno zasnovanog nasilja.

„Moramo se sjetiti da su žene tek 70-ih godina u razvijenim zemljama poput Švajcarske dobile pravo glasa. Dakle, žene su bile bez prava na obrazovanje, bez prava da glasaju i bez prava da nasleđuju imovinu“, zaključila je Pejovićeva i dodala da u stanju takve sistemske diskriminacije žene nisu mogle ostvariti svoj puni potencijal.

Studentkinje i studenti su imali priliku i da se kroz praktični dio treninga i konkretne primjere upoznaju sa klasičnim, ali i sofisticiranijim oblicima stereotipa i predrasuda usmjerenih prema ženama kroz izvještavanje crnogorskih medija o rodno zasnovanom nasilju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.