Projekat: Vrijednosti, teme i socio-političko ponašanje na granici Evrope: psihološki model integracije




Istraživački tim sa Fakulteta političkih nauka će u saradnji sa Evropskim univerzitetskim institutom iz Firence u toku ove godine realizovati projekat pod nazivom Vrijednosti, teme i socio-političko ponašanje na granici Evrope: psihološki model integracije prihvaćen za finansiranje. 

 

Tema projekta su psihološki aspekti migracija u odnosu na socio-demografske, političke i ekonomske faktore. Istraživačka pitanja koja će projekat pokušati da odgovori su: 

  • Šta uzrokuje varijaciju u individualnoj sklonosti ka migraciji? 
  • Kako se uzroci razlikuju u skladu sa vrstom ponašanja migracije, uključujući redovnost, odredište i status? 
  • Kako varijacija u psihološkim predispozicijama - u smislu osnovnih ljudskih vrijednosti i mimo toga - utiče na ponašanje migracije?
  • Kako se uzročna uloga psiholoških predispozicija međusobno povezuje sa socio-demografskim, političkim i ekonomskim kontekstom, pristupom migrantskim mrežama i drugim psihološkim faktorima (npr. socijalno povjerenje)?
  • Kako se takve psihološke predispozicije odnose na političke stavove o pitanjima kao što su imigracija, pristupanje EU, demokratija, itd. i podršku stranaka?

 

Kako bi se odgovorilo na gore navedena istraživačka pitanja, internacionalni projektni tim koji čine istraživači iz Crne Gore i Italije će dizajnirati originalno empirijsko istraživanje, prikupiti podatke na reprezentativnom uzorku i analizirati ih. Glavni istraživači su dr James Dennison sa European University Institute iz Firence i dr Olivera Komar. Ispred Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na projektu će raditi i dr Nemanja Stankov. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.