Predavanje prof. dr Sigrid Rossteutcher




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, održano je predavanje prof. dr Sigrid Rossteutcher, redovne profesorice Univerziteta u Frankfurtu, 29. oktobra 2019. godine.

Predavanje je održano u okviru programa gostujućih predavanja koje se sprovodi uz podršku EU info centra. Tema predavanja je bila uticaj polarizacije partijskih sistema u svijetu na izlaznost na izborima. Rad koji je profesorka Rossteutcher predstavila baziran je na podacima Komparativne studije izbornih sistema (CSES).

Polarizacija partijskih sistema i uopšte polarizacija društva je jedno od veoma aktuelnih pitanja danas u svijetu ne samo političke teorije i nauke, nego i političke prakse. Polarizacija ugrožava socijalnu koheziju društva, dovodi do disfunkcionalne vladavine i beskompromisna politička rješenja. Entoni Dauns je u svom djelu Ekonomska teorija demokratije ukazao na opasnosti polarizovanog biračkog tijela: „Democracy does not lead to effective, stable governmemt when the electorate is polarized. Either the distribution must change or democracy will be replaced by tyranny in which one extreme imposes its will upon the other“ (Downs 195).

U svom radu profesorka Rossteutcher zaključuje da partijska polarizacija smanjuje izlaznost na izborima, ali da što su više birači u stanju da ideološki diversifikuju parije, to su zainteresovaniji za glasanje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.