Kolektivna odgovornost medija zbog neprofesionalnog izvještavanja




Kolektivna odgovornost medija zbog neprofesionalnog izvještavanja

 

 

Mediji u Crnoj Gori izvještavaju ispod ili na ivici objektivnosti, jedan je od zaključaka analize crnogorskih medija, koju je realizovao Sindikat medija Crne Gore. Istraživanje je predstavljeno na Fakultetu političkih nauka, a rezultat je projekta “Do – Investigative journalism, Discover- Media literacy”, ostvarenog zahvaljujući zajedničkoj saradnji NVO “35mm”, Sindikata medija Crne Gore, Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (LUPA) i Fakulteta političkih nauka, uz finansijsku podršku Ambasade SAD-a.

U periodu od 20. januara do 20. aprila analizirano je 7 746 tekstova objavljenih u Pobjedi, Vijestima, Danu i agenciji Mina.

“15 odsto tekstova sadrži neki vid manipulacije”,  upozorava predsjednica Sindikata medija Marijana Camović. Ona objašnjava da je malo medija koji nisu podlegli senzacionalizmu, naročito kada je riječ o naslovima. Prema riječima Camović problematičan je i sve učestaliji skriveni marketing, sve manje medijskih inicijativa, kao i veliki broj kratkih vijesti (čak 44 odsto). Analiza je pokazala da mediji rijetko konsultuju treći izvor, dva u 14 odsto tekstova, a jedan u čak 68,5 odsto analiziranih tekstova.

Direktor NVO “35mm” Darko Ivanović ukazao je na značaj učešća budućih novinara u ovakvim projektima.

Šefica odsjeka za medije i kulturu Ambasade SAD-a u Crnoj Gori Nikol Galager kazala je da ohrabruju vlasti u Crnoj Gori da medijsku pismenost uvrste u proces obrazovanja još u najranijoj fazi školovanja - od osnovne škole, kao i da se taj proces treba nastaviti i na fakultetu.

Rukovodilac odsjeka Medijske studije i novinarstvo i profesorica na Fakultetu političkih nauka Nataša Ružić zadovoljna je primjenjenim znanjem studentkinja novinarstva, koje su učestvovale u projektu radom na istraživačkoj priči, a čiji je novinarski tekst objavljen u Vijestima.

Novinar Lupe Vladimir Otašević bio je mentor jednoj grupi studentkinja, čiji je tekst objavljen na sajtu Lupe i u dnevnim novinama Dan. On pojašnjava da su kroz rad na svojim pričama studentkinje vodile računa o svim profesionalnim standardima novinarstva, a poseban akcenat stavili su na relevantnost izvora.

Učesnica projekta, studentkinja FPN-a Bojana Moškov istakla je značaj praktičnog rada za buduće novinare.

Predstavnica Studentskog radija KRŠ Nikolina Tomović govorila je o značaju medijske pismenosti i za one koji nisu u direktnoj vezi sa novinarstvom.

Učesnica projekta, iz Centra za proučavanje i zaštitu ptica Marija Stanišić na konkretnom primjeru je objasnila zašto je neophodan izlazak novinara na teren i ukazala na značaj prepoznavanja lažnih vijesti.

 

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/260511/mediji-nijesu-imuni-na-senzacionalisticke-naslove.html

https://www.pobjeda.me/clanak/objavljeno-70-odsto-tekstova-uz-konsultaciju-jednog-izvora

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/manipulacije-ima-u-15-odsto-tekstova

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.