Valić Nedeljković: Novinari sebi ne smiju dozvoliti da budu tvorci lažnih vijesti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

„Zadatak novinara, ali i auditorijuma jeste da otkriju da li postoji prevara, da prepoznaju lažiranje, dekonstruišu ono što je lažno i zauzmu stav o tome“, kazala je profesorica Dubravka Valić Nedeljković na seminaru koji je održan na Fakultetu političkih nauka, na temu Medijska i digitalna pismenost. „Mediji su postali neodgovorni od onog trenutka kada su profitu dali primat u odnosu na informaciju“, ocjenila je Valić Nedeljković.

Profesorica Valić je govorila o značaju fact checkers-a, ali i o preplavljenosti medijskim porukama. Ona je istakla tri važna područja primjene medijske pismenosti: obrazovni sistem, medijska pismenost građana i medijska pismenost medijskih profesionalaca.

Profesorica je objasnila da su se lažne vijesti vrlo uspješno prilagodile generaciji digitalnih domorodaca, audiovizuelnoj generaciji. Ona je na konkretnim primjerima kroz studije slučaja pokazala načine plasiranja lažnih vijesti kroz lažne web stranice i kropovanje grafičke opreme. Valić je upozorila da lažne informacije možemo naći čak i u knjigama poput “1000 zašto, 1000 zato”.

Doc. dr Vuk Vuković, sa Fakulteta dramskih umjetnosti govorio je o emocionalnoj pismenosti u eri digitalne medijske kulture. On je objasnio da mediji danas pored informacione djelatnosti imaju i moralni, estetski i emocionalni aspekt, a Vuković je akcenat stavio na emocionalnu inteligenciju, odnosno emocije koje različiti medijski sadržaji poput serije Game of Thrones  i popularne serije Euphoria izazivaju kod publike. Osim vizuelne pismenosti, Vuković je govorio o značaju digitalne pismenosti. On je upozorio na takve pojave kao što su sexting i cyberbullying sa kojima se mlađa populacija suočava na društvenim mrežama.

Seminar  o medijskoj i digitalnoj pismenosti organizovan je u saradnji sa Agencijom za elektronske medije.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.