Uzajamna donacija knjiga Istorijskog instituta UCG i Skupštine Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U cilju širenja bibliotečkog fonda Istorijskog instituta UCG i jačanja međuinstitucionalne saradnje, 1. februara 2021. godine u Podgorici potpisan je Ugovor o donaciji između Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore i Skupštine Crne Gore.

Zapisnik o primopredaji donacije su u ime institucija potpisale dr Snežana Jovanović, rukovoditeljka bilioteke Instituta i dr Jelisaveta Blagojević, šefica Bibliotečko-dokumentalističkog centra i arhiva Skupštine. Potpisivanju su prisustvovali dr Radoslav Raspopović, direktor Instituta i Nataša Komnenić, pomoćnica generalnog sekretara Skupštine Crne Gore.

Uzajamna donacija je rezultat inicijative Bibliotečko-dokumentalističkog centra Skupštine Crne Gore da Istorijskom institutu donira stenografske bilješke sa sjednica Skupštine Crne Gore iz perioda 1952-2018. Istorijski institut je uzvratio donacijom Skupštini 47 knjiga i kompleta časopisa „Istorijski zapisi“ od 146 svesaka.

Istorijski institut UCG stenografske bilješke sa sjednica Skupštine cijeni ne samo kao važan izvor za izučavanje parlamentarnog života, već i kao svjedočanstvo brojnih društvenih, političkih i drugih događaja i odnosa u istoriji Crne Gore od Drugog svjetskog rata do danas.

S druge strane, Institut je na ovaj način dao značajan doprinos formiranju posebne zbirke skupštinske biblioteke koja se odnosi na naučno-istraživačko stvaralaštvo u oblasti istorije Crne Gore, uključujući odnose Crne Gore sa pojedinim zemljama, poput Njemačke, Bugarske, Francuske, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

“Istorijski zapisi“ kao najstariji naučni časopis u Crnoj Gori bave se različitim aspektima crnogorske istorije, kao i drugim ličnostima, događajima i procesima na širem prostoru Balkana, evropske i globalne istorije koja je imala uticaja na Crnu Goru.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.