Obilježavanje važnih datuma u Istorijskom institutu UCG tokom 2021. godine

30.03.2021


Odlukom Naučnog vijeća Istorijski institut Univerziteta Crne Gore će povodom obilježavanja godišnjice smrti kralja Nikole Petrovića u drugoj polovini godine organizovati izložbu fotografija i dokumenata posvećenu njegovom životu i radu.

Tokom 2021. navršava se 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Grčke i 310 godina od uspostavljanja političkih veza između Crne Gore i Rusije. Istorijski institut Univerziteta Crne Gore u saradnji sa crnogorskim ambasadama u Atini i Moskvi, kao i ambasadama Republike Grčke i Ruske Federacije u Crnoj Gori će dogovoriti način obilježavanja ovih godišnjica. Grčka je bila među prvim državama koja je nakon Berlinskog kongresa uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom i postavila poslanstvo na Cetinje. Zvanični diplomatski odnosi između Knjaževine Crne Gore i Kraljevine Grčke trajali su do 1918. godine. Ove godišnjice će se najvjerovatnije obilježiti izdavanjem prigodnih publikacija i organizovanjem tematskih izložbi.

Na sličan način, shodno dogovoru sa ambasadorom Republike Francuske, organizovala bi se i izložba radi obilježavanja godišnjice smrti Napoleona Bonaparte.

O načinima realizacije ovih aktivnosti Istorijski institut će blagovremeno obavjestiti akademsku javnost.

 

Medijske objave:

https://www.in4s.net/odlukom-naucnog-vijeca-istorijski-institut-ucg-organizuje-izlozbu-fotografija-i-dokumenata-posvecenu-zivotu-i-radu-kralja-nikole-petrovica/

https://www.cdm.me/drustvo/obiljezavanje-vaznih-datuma-u-istorijskom-institutu-ucg-tokom-2021-godine/

 

Broj posjeta : 169

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.