Obilježavanje važnih datuma u Istorijskom institutu UCG tokom 2021. godine




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Odlukom Naučnog vijeća Istorijski institut Univerziteta Crne Gore će povodom obilježavanja godišnjice smrti kralja Nikole Petrovića u drugoj polovini godine organizovati izložbu fotografija i dokumenata posvećenu njegovom životu i radu.

Tokom 2021. navršava se 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Grčke i 310 godina od uspostavljanja političkih veza između Crne Gore i Rusije. Istorijski institut Univerziteta Crne Gore u saradnji sa crnogorskim ambasadama u Atini i Moskvi, kao i ambasadama Republike Grčke i Ruske Federacije u Crnoj Gori će dogovoriti način obilježavanja ovih godišnjica. Grčka je bila među prvim državama koja je nakon Berlinskog kongresa uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom i postavila poslanstvo na Cetinje. Zvanični diplomatski odnosi između Knjaževine Crne Gore i Kraljevine Grčke trajali su do 1918. godine. Ove godišnjice će se najvjerovatnije obilježiti izdavanjem prigodnih publikacija i organizovanjem tematskih izložbi.

Na sličan način, shodno dogovoru sa ambasadorom Republike Francuske, organizovala bi se i izložba radi obilježavanja godišnjice smrti Napoleona Bonaparte.

O načinima realizacije ovih aktivnosti Istorijski institut će blagovremeno obavjestiti akademsku javnost.

 

Medijske objave:

https://www.in4s.net/odlukom-naucnog-vijeca-istorijski-institut-ucg-organizuje-izlozbu-fotografija-i-dokumenata-posvecenu-zivotu-i-radu-kralja-nikole-petrovica/

https://www.cdm.me/drustvo/obiljezavanje-vaznih-datuma-u-istorijskom-institutu-ucg-tokom-2021-godine/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.