Istorijski institut

Uticaj Trinestojulskog ustanka na kolektivnu svijest  društva u Crnoj Gori sagledan na međunarodnoj konferenciji
Zbog svoje jedinstvenosti, Trinaesti jul se u literaturi ocjenjuje  i svojevrsnim fenomenom evropske istorije, kazao je direktor Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore dr Radoslav Raspopović na otvaranju međunarodne naučne konfererencije  1941. u Crnoj Gori: Osamdeset godina od Trinaestojulskog ustanka”, koja je okupila istraživače iz Crne Gore, Srbije i Italije, iz oblasti istorije, istorije umjetnosti, muzeologije, književnosti, muzikologije.

„Trinaestog jula je otpočeo opštenarodni ustanak, duboko utemeljen na visokim etičkim i slobodarskim tradicijama, a borba protiv fašističkih okupatora kao opšti interes stavljena je u prvi plan. Korpusu svenarodnih herojskih pregnuća koja su vjekovima utkivana u istorijsku vertikalu Crne Gore, 13. jula 1941. dodato je i novo, koje ju je učinilo još uočljivijom na političkoj mapi Evrope“, istakao je Raspopović.

On je dodao da je cilj ove konferencije prezentacija rezultata novih istraživanja, kao i analiza reflektovanja ustaničkih zbivanja na ukupan društveni život u Crnoj Gori, u vremenu koje je slijedilo i koje je neposredno vezano za Trinaestojulski ustanak.

„Usvajanjem šireg hronološkog i predmetnog pristupa, kao metodološkog okvira u radu skupa, otvorili smo prostor za objašnjenje značaja podvižničkog poduhvata koji se 13. jula 1941. desio u Crnoj Gori“, kazao je dr Raspopović.

Na multidisciplinarnoj cjelodnevnoj konferenciji danas se iznose izlaganja iz ugla vojne i političke istorije, posebno s aspekta promjene oblika uređenja tadašnje jugoslovenske države. Analizira se i u kojoj mjeri je on predstavljao inspiraciju i podsticaj za različite vidove stvaralaštva, u literaturi, slikarstvu i muzici, ne bi li se sagledao opseg uticaja ustanka u kolektivnoj svijesti  društva.

Izloženi referati sa ove konferencije biće publikovani u posebnom zborniku, u izdanju Istorijskog institua UCG, koji će dati doprinos izučavanju istorije Drugog svjetskog rata i prošlosti Crne Gore.

Istorijski institut UCG ima višedecenijsku  praksu obilježavanja značajnih datuma i događaja iz istorije Crne Gore u cilju pružanja doprinosa razvoju crnogorske istoriografije, te se i današnjom konferencijom težio obilježiti prelomni trenutak stupanja Crne Gore u Drugi svjetski rat i otpočinjanja narodnooslobodilačke borbe protiv fašizma, uz težnju da se prošire znanja o ovom važnom segmentu crnogorske istorije.

Medijske objave:

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/327495/13-jul-svojevrsni-fenomen-evropske-istorije.html

https://www.aktuelno.me/crna-gora/uticaj-trinestojulskog-ustanka-na-kolektivnu-svijest-drustva-u-crnoj-gori-sagledan-na-medjunarodnoj-konferenciji/

https://www.portalanalitika.me/clanak/trinestojulski-ustanak-svojevrsni-fenomen-evropske-istorije

https://www.pobjeda.me/clanak/raspopovic-trinaesti-jul-fenomen-evropske-istorije

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/554883/raspopovic-trinaestojulski-ustanak-svjetli-pecat-jugoslovenske-ali-i-evropske-istorije

https://www.cdm.me/drustvo/uticaj-trinestojulskog-ustanka-na-kolektivnu-svijest-drustva-u-crnoj-gori-sagledan-na-medunarodnoj-konferenciji/ 

 

Dokumenti

Broj posjeta : 599

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.