Potpisan njemačko-crnogorski memorandum o naučnoj saradnji dva istorijska instituta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Prvi sporazum o njemačko-crnogorskoj naučnoj i akademskoj saradnji u oblasti istorijskih nauka potpisan je između Istorijskog instituta  Univerziteta Crne Gore i Leibniz - Institut für Ost- und Südosteuropaforschung iz Regensburga. Memorandum su u ime svojih institucija potpisali direktor Istorijskog instituta UCG dr Radoslav Raspopović i direktor Instituta iz Regensburga, prof. dr Ulf Bruunbauer. 14. septembra 2021.

Sporazum je proizašao iz višegodišnje saradnje dvije naučne ustanove  na projektu: „Crna Gora i Njemački Rajh- dokumenti iz Političkog arhiva Službe inostranih poslova u Berlinu 1906-1914“. Projekat je realizovan objavljivanjem dva toma dokumenata.

Značajno je istaći da su Tom II  zbirka dokumenata pod ovim naslovom, Istorijski institut UCG i Institut za istraživanja istočne i jugoistočne Evrope (Institut für Ost- und Südosteuropaforschung) iz Regensburga objavili u dva odvojena izdanja: crnogorskom i njemačkom.  

Prema sadržaju potpisanog  memoranduma, saradnja između dvije institucije će uključivati: implementaciju zajedničkih naučno -istraživačkih projekata; učešće na konferencijama koje organizuju obje strane; zajedničke publikacije i izdanja; razmjenu publikacija; razmjena istraživačkog osoblja; uzajamnu podršku u obrazovanju studenata i akademskog osoblja.

Sporazum će biti na snazi ​​pet godina sa mogućnošću produženja. 

 

Medijske objave:

https://www.aktuelno.me/crna-gora/potpisan-njemacko-crnogorski-memorandum-o-naucnoj-saradnji-dva-istorijska-instituta/

https://www.portalanalitika.me/clanak/potpisan-njemacko-crnogorski-memorandum-o-naucnoj-saradnji-dva-istorijska-instituta

https://fosmedia.me/infos/drustvo/potpisan-njemacko-crnogorski-memorandum-o-naucnoj-saradnji-dva-istorijska-instituta

https://www.antenam.net/drustvo/214317-potpisan-njemacko-crnogorski-memorandum-o-naucnoj-saradnji-dva-istorijska-instituta

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.