Održana promocija izdanja Istorijskog instituta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U subotu 14. maja 2022. u 14 časova, u okviru 16. podgoričkog Sajma knjiga, održana je promocija novih izdanja Istorijskog instituta UCG. Istorijski institut i njegovu izdavačku djelatnost predstavio je direktor Instituta dr Radoslav Raspopović. Olga Pelcer-Vujačić je govorila o jubilarnim izdanjima Istorijskog instituta - Spomenici Istorijskog instituta 1948-2018 i Bibliografiji Zapisa - Istorijskih zapisa (1927-2018). Tom prilikom istaknuto je da Spomenica Istorijskog instituta nija nastala samo s namjerom da podsjeti na važnost datuma kada je osnovan Istorijski institut Crne Gore, već i da prikaže ukupne naučne rezultate i faze kroz koje je u organizacionom i kadrovskom smislu prolazio. Ona je i izraz njegovanja kulture sjećanja, jer sadrži ne samo podatke o osnivaču, vremenu i mjestu osnivanja, načinu rada, sveobuhvatnim  rezultatima po kojima je Istorijski institut  postao široko naučno prepoznatljiv, već i faktografske podatke o svemu ostalom i važnom, što je kroz njihov rad postignuto.

Ivan Laković je predstavio izuzetno značajnu monografiju Crnogorska artiljerija u XIX vijeku autora Radoslava Raspopovića i Branka Bogdanovića. Značajan broj  fotografija koje  potiču iz čeških, poljskih i arhiva  i arhivskih ustanova  drugih zemalja, koje su do 1918 godine bile u sastavu Austro-Ugarske, kao i Državnog arhiva Ruske Federacije i Centralnog državnog Vojnoistorijskog arhiva, Arhivske zbirke  Istorijskog instituta, Državnog arhiva Crne Gore, Arhiv Srbije.

Danilo Kalezić nadahnuto je govorio o knjizi Crna Gora u američkoj štampi. Knjigu su priredili za štampu i uvodnu studiju napisali:  dr Biljana Vučetić iz Istorijskog instituta u Beogradu i dr Radoslav Raspopović iz Istorijskog instituta UCG.  U ovoj publikaciji Istorijskog instituta, pažnja je obraćena na stavove američkog javnog mnjenja i njegovu percepciju Crne Gore, u posljednjoj ratnoj i prvoj poratnoj godini Prvog svjetskog rata. Vijesti iz Evrope su u američku štampu početno stizale iz britanskih glasila. Međutim, kako je rat odmicao, mijenjala se i atmosfera u američkom novinarstvu.

Sva izdanja Istorijskog instituta bilo je moguće kupiti na štandu Instituta na Sajmu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.