Istorijski institut dobitnik nagrade za najbolje opremljenu knjigu na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Istorijski institut Univerziteta Crne Gore je i ove godine dobio nagradu za najbolje opremljenu knjigu - za publikaciju Crnogorska artiljerija u XIX vijeku, autora Radoslava Raspopovića i Branka Bogdanovića, na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja, održanom od 8. do 14. maja 2022.

Ovo je samo jedna u nizu nagrada koje je Istorijski institut, tokom prethodnih godina, dobio za svoja izdanja. Do sada je kolektiv Istorijskog instituta dobio četiri priznanja za izdavački poduhvat godine,  na međunarodnim sajmovima knjiga: u Beogradu 1998. godine za petotomni zbornik dokumenata Crnogorski zakonici 1796-1916. Pravni izvori i politički akti od značaja za istoriju državnosti Crne Gore, u Podgorici za ediciju Monumenta Montenegrina štampanu u 19 svezaka 2011. godine, a potom godine 2015. na 6. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga za zbornik dokumenata Crna Gora i SAD u dokumentima Nacionalnog arhiva u Vašingtonu 1905-1918.  Četvrto priznanje ove vrste  dobijeno je na Sajmu knjiga u Podgorici 2019. za knjigu Berlinski ugovor 1878.

Osim toga, Institut je dobio nagradu za najbolje opremljenu ediciju za Biblioteku Jubileji na  8. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga 2013. godine, kao i tri nagrade za najbolje opremljenu knjigu: Crna Gora i Francuska 2014. godine, Nautika, Predavanja Marka Martinovića ruskim mornarima u Perastu 1697/1698 na 10. podgoričkom sajmu 2015, kao i za monografiju Katuni Kučke Planine 2018. godine.

Broj dobijenih nagrada govori kako o značaju tema koje su u nagrađenim izdanjima  obrađivane,  kvalitetu izdavačke djelatnosti instituta,  ali još više o činjenici da po ukupnom broju izdanja i po navedenim pokazateljima, Institut predstavlja jednu od značajnijih, ako ne i najznačajniju, organizacionu jedinicu Univerziteta koja se bavi izdavaštvom. Posebno kada se doda da je Istorijski institutut već više od 70 godina izdavač i renomiranog istoriografskog glasila Istorijski zapisi. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.