Posjeta arheološkom lokalitetu Crvena Stijena




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Istraživači i saradnici Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore, na zvanični poziv dr Gilliane Monnier i prof. Gilberta Tostevina sa Univerziteta iz Minesote, Gorana Pajovića iz Narodnog muzeja Crne Gore i Mila Bakovića iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, posjetili su arheološki lokalitet Crvena Stijena.

Crvena Stijena je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta, kako u Crnoj Gori tako i na Balkanu, po složenosti paleolitskih arheoloških naslaga. Veličina slojeva i njihovo arheološko bogatstvo omogućavaju proučavanje nekih od najvažnijih pitanja o evoluciji neandertalaca. Na lokalitetu radi multinacionalni tim arheologa i stručnjaka koji vrši iskopavanja i analize materijala sa lokaliteta koristeći najviše standarde njege i najnovije naučne tehnologije osmišljene da sačuvaju većinu onoga što je ostalo od naslaga za buduće generacije.

Tokom posjete, kako samim iskopavanjima na terenu, tako i izvaredno opremljenoj i osmišljenoj laboratoriji, istraživači i saradnici Istorijskog instituta su se upoznali sa procesima istraživanja i sa najnovijim rezultatima ovogodišnjeg rada. Specijalisti za različite oblasti su prikazali metedologije i tehnologije svojih istraživanja, a prikazane su i mogućnosti daljeg očuvanja lokaliteta.

Prof. dr Gilliane Monnier, kao stipendistkinja renomirane Fulbright stipendije Vlade SAD, boravila je od februara ove godine u Crnoj Gori, a Istorijski institut UCG je bio njen akademski domaćin.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.