Međunarodna konferencija: Ustav SFRJ iz 1974. godine - pet decenija kasnije
Međunarodna konferencija: Ustav SFRJ iz 1974. godine - pet decenija kasnije

U skladu sa obilježavanjem jubileja Univerziteta Crne Gore (UCG), Istorijski institut UCG organizuje Međunarodnu konferenciju "Ustav SFRJ iz 1974. godine - pet decenija kasnije". Svečano otvaranje i radni dio konferencije će biti u srijedu, 24. aprila 2024. godine, u 10.30 sati, u zgradi Rektorata UCG.

Na konferenciji će govoriti dr Radenko Šćekić, direktor Istorijskog instituta UCG, prof. dr Čedomir Čupić i prorektor za nastavu UCG prof. dr Veselin Mićanović.

Pitanja na koje će ova međunarodna konferencija sa naučnog aspekta težiti da odgovori jesu značaj Ustava SFRJ 1974. godine, posljedice, decentralizacija SFRJ, ekonomska i politička nezavisnost republika i pokrajina; osnov za disoluciju zajedničke države, etatizam, kontroverze, pravne tekovine; društvene, političke i ekonomske prilike u deceniji donošenja ustava te uticaj Ustava na osnivanje i razvoj institucija u tadašnjoj SR Crnoj Gori.

Pozivamo medije da obavijeste javnost o ovom događaju. Novinarsku ekipu možete akreditovati do 23. aprila, do 16.00 sati, na e-mail pr@ucg.ac.me ili broj telefona +382(0) 20 414 247

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.