Istorijski institut, 25.06.2019

Drugi tom dokumenata u okviru projekta Crna Gora i Njemački Rajh u izdanju Istorijskog instituta UCGX

U okviru edicije Diplomatske sveske, Istorijski institut Univerziteta Crne Gore izdao je Drugi tom  dokumenata iz političkog arhiva službe inostranih poslova u Berlinu 1905 do 1914, u okviru projekta „Crna Gora i Njemački Rajh“. Ovo izdanje je nastalo kao rezultat saradnje Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore sa institucijama SR Njemačke.

Direktor Istorijskog instituta Radoslav Raspopović navodi da je tokom posljednjih decenija Istorijski institut Univerziteta CrneImage Gore ostvarivao je naučnu saradnju sa naučnim institucijama iz SR Njemačke, zahvaljujući ličnim kontaktima naučnih radnika jedne i druge zemlje.

„Nakon 2006. godine zahvaljujući angažovanju ambasadorke Vere Kuliš, ta saradnja je dobila znatno viši, institucionalni nivo. To je rezultiralo saradnjom  Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore sa Institutom für Ost – und Südosteuropaforschung  iz Regnzburga na projektu: Crna Gora i Njemački Rajh. Dokumenti iz Političkog arhiva Službe inostranih poslova u Berlinu  1905-1914“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, rezultat realizacije zajedničkog projekta je dvotomna publikacija koja nosi naslov projekta.

„U okviru edicije Diplomatske sveske, Tom I, je publikovan 2016. godine. Rad na tomu II je završen 2019. godine. Pripremu i štampu oba ova toma objavljena su uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke - Ambasade Savezne Republike Njemačke u Podgorici“, kazao je Raspopović.

Ocjenjujući značajnim rad na ovom projektu Institut iz Rezengburga je i na njemačkom jeziku publikovao „i berlinsko izdanje“ Toma II, u saradnji sa naučnim institucijama CollegiumCarolinum-Forschungsinstitut für die Geschichte Tschechiens und der Slowakei, München i Herder-Institut  für historische Ostmitteleuropaforschung- institut dr Leibniz-Gemeinschaft, Marbburg u okviru serije DogiOst je.

Njemačkim izdanjem učinjeni su dostupni  brojni arhivski materijali značajni za proučavanje crnogorsko -  njemačkih odnosa i istovremeno naučno obrađen  važan  period iz istorije dvije zemlje   .

Tome je prevashodno doprinijela činjenica da je ovo izdanje dostupno  i evropskoj javnosti u elektronskoj veziji putem linka: https://www.frank-timme.de/fileadmin/docs/f__A_90531_1_Layout_OA.pdf 

Image                Image

 

Image

 

https://www.cdm.me/drustvo/drugi-tom-dokumenata-u-okviru-projekta-crna-gora-i-njemacki-rajh-u-izdanju-istorijskog-instituta/

Broj posjeta : 828