Istorijski institut, 03.07.2019

Za 70 godina uspješnog naučnoistraživačkog rada i doprinos razvoju nauke Istorijskom institutu uručena Plaketa Univerziteta Crne GoreFOTO GALERIJA

Istorijski institut Univerziteta Crne Gore danas je u Rektoratu Univerziteta Crne Gore obilježio jubilej – sedam decenija rada Instituta od osnivanja i izlaženje časopisa „Istorijski zapisi“.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić uručio je Istorijskom institutu Plaketu za 70 godina uspješnog naučnoistraživačkog rada i doprinos razvoju nauke na Univerzitetu Crne Gore.

On je kazao da je osnivanje Istorijskog instituta, o čijem radu danas svjedoči oko 200 posebnih izdanja, tematskih zbirki, arhivske građe i izvora, knjiga i projekata, bio veliki događaj ne samo za crnogorsku istorijsku nauku, nego i za crnogorsko društvo.

Kada je riječ o publikovanim zbornicima, rektor Nikolić posebno ističe ediciju Monumenta Montenegrina u 20 tomova, Zbornik dokumenata iz istorije Crne Gore (1685-1782), koju je, kako on navodi, za štampu priredio dr Jevto Milović (Cetinje, 1956), zatim ediciju Crnogorski zakonici:  pravni izvori i politički akti od značaja za istoriju državnosti Crne Gore, zbornik dokumenata u pet knjiga koji su priredili dr Branko Pavićević i dr Radoslav Raspopović.

„Da je istorijski institut potvrdio svoje uspješno višedecenijsko postojanje i društvenu pokazuju dvije prestižne državne nagrade: Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima i Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom“, navodi Rektor.

 

Direktor Istorijskog instituta dr. sc. Radoslav Raspopović kazao je da se danas, sa distance od 70 godina postojanja Istorijskog instituta, može se odati počast onima koji su donijeli odluku o njegovom osnivanju, smatrajući dobrim primjerom uticaja na razvoj društvene svijesti.

On je naglasio da poseban segment u izdavačkoj djelatnosti Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore predstavlja časopis Istorijski zapisi, koji od 2008. godine ima međunarodnu redakciju, a od 2010. godine je uvršten  u dvije međunarodne baze podataka CEEOL i EBSCO.

 

Na Svečanoj akademiji uručene su plakete zaslužnim institucijama: Ministarstvu kulture, Ministarstvu nauke, Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu Vanjskih poslova, Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“, Državnom arhivu Crne Gore, Arivskom odsjeku državnog arhiva Crne Gore – Istorijski arhiv Kotor, Zavičajnom muzeju Pljevlja, Ambasadi Bugarske, Ambasadi Ruske Federacije, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, Ambasadi Republike Poljske, Fondu Gorčakov i Univerzitetu Sapienza u Rimu.

Prisutnima su se obratili i direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović, iz Ministarstva prosvjete, Sandra Stoiljković u ime Fonda Gorčakov, kao i prof. dr Fabio Grasi ispred  Univerziteta Sapienza u Rimu.

 

Uručene su i diplome studentima postdiplomskih magistarskih studija: Istorija/Istorija kulture i istorijska antropologija.

 

https://www.cdm.me/drustvo/istorijskom-institutu-urucena-plaketa-univerziteta-crne-gore/

https://portalanalitika.me/clanak/338886/istorijskom-institutu-urucena-plaketa-ucg

https://volimpodgoricu.me/2019/07/03/za-70-godina-uspjesnog-naucnoistrazivackog-rada-i-doprinos-razvoju-nauke-istorijskom-institutu-urucena-plaketa-univerziteta-crne-gore/

https://fosmedia.me/mobile/infos/drustvo/istorijskom-institutu-urucena-plaketa-univerziteta-crne-gore

http://www.antenam.net/drustvo/125390-sedam-decenija-rada-istorijskog-instituta-ucg

 

Dokumenti

Broj posjeta : 1686