Nagrada za postignute rezultate i posebne doprinose dr Radoslavu Raspopoviću




Nagrada za postignute rezultate i posebne doprinose dr Radoslavu Raspopoviću

Image

Dobitnik Priznanja za postignute rezultate i posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnog pozicioniranja Univerziteta Crne Gore u 2019. godini je i dr Radoslav Raspopović.

"Nagrada ma koliko personalno iskazana,  nikada ne pripada samo onima na koje glasi. Nje ne bi bilo bez,  podrške i saradnje,  prije svega, sa kolegama iz kolektiva radi zajedničkog dostizanja postavljenih ciljeva. Tako je i u ovom slučaju", kazao je Raspopović.

On je dodao da bez zajedničkog rada svih zaposlenih  u Istorijskom institutu UCG projekat: “ Crna Gora na političkoj i kulturnoj karti Evrope (Clio-map)”, ne bi bio prvongrađeni na Konkursu Ministarstva nauke. Slično je i sa radom na projektu: “Crna Gora i Njemački Rajh, u dokumentima Političkog arhiva službe inostranih poslova u Berlinu 1905-1914”.  Vezano za ovaj projekat, čiji rad je najvećim dijelom finasiralo Ministarstvo spoljnih poslova SR Njemačke, što je  prava rijetkost .

"Raduje  i činjenica da je Tom II ovog projekta objavljen u dva izdanja. Jednom štampanom  u Podgorici i drugom u Berlinu, u okviru  prestižne edicije: “Digois”. Iako je projekat realizovan u saradnji sa Institutom za istočne i jugoistočne studije iz Regenzburga , ovo je, ipak, prvo izdanje Istorijskog instituta  i  Univerziteta Crne Gore, iz oblasti humanističkih nauka,  štampano   od  neke ugledne njemačke izdavačke kuće", kazao je Raspopović.

Ponosni smo, dodaje on, i na činjenicu da je  ne Međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici, za izdanje: ” Le treté de Berlin- Berliner vertag - Berlinski ugovor 1878”, štampano povodom 140 godina od održavanja Berlinskog kongresa i prvog sticanja nezavisnosti Crne Gore Istorijski institut, po četvri put, nagrađen nagradom “Izdavački poduhvat godine”. 

Osim učešća na naučnim skupovima  u zemlji i inostranstvu, objavljivanja radova na nivou članaka u prestižnim časopisima, a  od strane mlađih kolega realizovanih brojnih bilateralnih programa međunarodne saradnje, za nas u Istorijskom institutu posebno je značajno što smo,  krajem ove godine,  uspjeli da otklonimo višegodišnji zastoj u realizaciji projekta “Monumenta Montenegrina Vatikana”. Zahvaljujući tome sa velikim  optimizmom očekujemo da se u drugoj polovini 2020. pojavi prva sveske iz ove edicije, poručuje raspopović.

On je duži niz godina na čelu Istorijskog Institutu UCG, angažovan je kao predavač na Fakultetu političkih nauka, a kao mentor uzima učešće u izradi diplomskih i magistarskih radova. Tokom 2019. godine, kao direktor Istorijskog instituta, dao je značajan doprinos radu i daljem poboljšanju položaja ustanove. Proširena je naučna i stručna saradnja sa naučnim i kulturnim ustanovama u Crnoj Gori i regionu, što je dovelo do boljeg pozicioniranja Istorijskog instituta i mogućnosti za dalje usavršavanje zaposlenih. 

Nagarada je bila uručena od rektora UCG prof. dr Danila Nikolića, na svečanoj sjednici Senata UCG, kada je, po predlogu ostalih organizacionih jedinica, nagrađeno još 19 zaslužnih pojedinaca.   



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.