Ušeće dr Ivana Lakovića na sastanku COST akcije u Beču




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru COST akcije EU FOREIGN POLICY FACING NEW REALITIES – ENTER, na Diplomatskoj akademiji u Beču održan je sastanak Upravnog odbora akcije, kao i nekoliko radionica na različite teme iz domena evropeizacije, trenutnog stanja, problema i perspektiva zajedničke evropske spoljne politike.

Kao predstavnik Crne Gore u ovoj akciji, dr Ivan Laković je prisustvovao sastanku i radionici unutar radne grupe br. 5 - EU Foreign Policy: From Europeanization to de-Europeanization.

Na njoj se diskutovalo o izazovima sa kojima se suočavaju pojedine države – članice EU, u situacijama kada problemi u realizovanju nacionalnih politika dovedu do nužnosti izbora između traženja rešenja unutar zajedničkog, evropskog okvira ili okretanju bilateralnim partnerima iz reda velikih svjetskih sila (SAD, Kina, Rusija).

Nakon sastanka je održan panel o spoljnoj politici EU u eri jačanja populističkih partija i pokreta, na kojem su govorili prof. dr Ivan Karstev sa Instituta za društvene nauke iz Beča, prof. dr Gerda Falkner, rukovoditeljka Centra za istraživanje evropskih integracija Univerziteta u Beču i dr Kristi Raik, direktorica Estonskog instituta za spoljnu politiku.

 

https://foreignpolicynewrealities.eu/news/public-event-vienna/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.