Istorijski institut, 08.09.2020

Digitalna baza antičkih natpisa EPIGRAPHICA MONTENEGRINAIstorijski institut Univerziteta Crne Gore započeo  je 2014. godine projekat digitalizacije antičkih natpisa Crne Gore, kao i saradnju sa projektom EAGLE.

Projekat EAGLE je mreža najbolje prakse koja je okupila najistaknutije evropske institucije i arhive u oblasti klasične latinske i grčke epigrafike, sa ciljem da pruži platformi Europeana sveobuhvatnu kolekciju jedinstvenih istorijskih izvora koji čine pravi stub evropske kulture.

Naš projekat je u prethodnom periodu finansiralo Ministarstvo kulture Crne Gore i nadamo se da su ova veb stranica i baza podataka mali doprinos digitalnog očuvanja kulturnog nasljeđa Crne Gore.

U početku je ovaj projekat bio zamišljen kao digitalni korpus, uglavnom latinskih natpisa iz Crne Gore, ali vjerujemo da bi vremenom, saradnjom različitih istraživača, mogao postati digitalno izdanje svih natpisa; grčkih, latinskih, islamskih, antičkih, srednjovekovnih, ukazujući na bogatstvo i kompleksnost ovog prostora kroz vjekove.

Odnedavno je na veb stranici www.epigraphicamontenegrina.me postavljena pretraživa baza antičkih, latinskih natpisa iz perioda Rimskog carstva. Podaci u bazi su usklađeni sa velikim projektom Epigraphic Database Heidelberg i predstavljaju dio kontinuiranog rada. Većinu natpisa prate fotografije, a u izradi su i prevodi tekstova spomenika.

Velika zahvalnost svakako ide i prethodnim istraživačima za njihov temeljni rad na epigrafici u Crnoj Gori. Istorijski institut se zahvaljuje kolegama iz svih muzeja u Crnoj Gori i arheološkim lokalitetima na pomoći i doprinosu i nadamo se da će se ova saradnja nastaviti.

 

Medijske objave:

https://www.antenam.net/drustvo/170848-digitalna-baza-antickih-natpisa-epigraphica-montenegrina

https://www.pobjeda.me/clanak/doprinos-digitalnog-ocuvanja-kulturnog-nasljeda-crne-gore?page=1

https://www.standard.co.me/drustvo/digitalna-baza-antickih-natpisa-epigraphica-montenegrina/

 

Broj posjeta : 311