Novi projekat Istorijskog instituta UCG prvoplasirani na konkursu Ministarstva nauke




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Konkursu za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte Ministarstva nauke Crne Gore, projekat Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore Virtuelni muzej kulturno-istorijskog nasljeđa basena Skadarskog jezera - VIRTUS je prvoplasirani u oblasti humanističkih nauka. 

Ideja vodilja VIRTUS projekta jeste kreiranje opširne, a lako dostupne i precizne digitalne platforme za prezentaciju, promociju i valorizaciju bogate kulturno-istorijske baštine basena Skadarskog jezera. Imajući u vidu da ovo područje predstavlja okosnicu istorijskih i društvenih uticaja koji su oblikovali crnogorski identitet, a znajući da u ovom trenutku ne postoji slična platforma, multidisciplinarni tim predvođen istraživačima iz Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore, adresirao je ovo pitanje kroz kreiranje tematskog virtuelnog muzeja - digitalnog repozitorijuma dokumenata, manuskripata, knjiga, grafičkog, audio i vizuelnog materijala, 3D modela i ostalih pomoćnih dokumentarnih podataka od značaja.

Segment istraživanja i razvoja će se sastojati iz terenskog rada i rada na obradi istorijskih izvora koji se nalaze u relevantnim institucijama, bibliotekama i u posebnim kolekcijama, zatim u video i foto dokumentovanju trenutnog stanja dobara, digitalizacije i 3D modelovanju važnih lokaliteta, spomenika i predmeta, sa ciljem kreiranja baze podataka koja je neophodna za izradu dostupnog online repozitorija.

Dalje, pomenuta prikupljena dokumentacija će biti iskorišćena za formiranje tematskih kulturnih ruta na ovom području, izabranih u skladu sa istorijskim, geografskim ili kulturološkim kontekstom:Putevima antike; Vrijeme dinastija- srednjovjekovni period; Osmansko i orijentalno-islamsko pristustvo; Stvaranje nezavisne crnogorske države, Dešavanja u XX vijeku, Društvena, ekonomska i nematerijalna baština.

Partneri Istorijskog instituta na projektu su Institut za Podunavlje i Centralnu Evropu, Beč, Austrija, Univerziet Mehmet Akif Ersoy, Burdur,  Turska i Regionalni direktorat za kulturnu baštinu, Skadar, Albanija, a rukovodilac celokupnog projekta je direktor Instituta, dr Radoslav Raspopović.

Skadarsko jezero, jedno od najatraktivnijih oblasti na Balkanu, često je tema naučnih i razvojnih projekata. Bogat i jedinstven biodiverzitet, brojne prirodne ljepote, turistički potencijal, kao i raznovrsna kulturno-istorijska baština, samo su neki od razloga što je baš ovo jezero predmet interesovanja istraživača iz različitih oblasti. Proglašeno je 1982. godine  Nacionalnim parkom, i sljedstveno zakonski zaštićeno. Od tada je stalno u fokusu akademskog proučavanja. Kada je posrijedi istraživanje kulturnog i istorijskog blaga, radilo se na ispitivanju, zaštiti i valorizaciji pripadajućih kategorija, i ona su zapravo temelji i osnove današenjeg istoriografskog, arhitekturalnog i ekonomskog poznavanja ove oblasti.

https://mna.gov.me/vijesti/234542/Rezultati-Konkursa-za-dodjelu-grantova-za-naucnoistrazivacke-projekte.html

 

Medijske objave: 

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/476943/projekat-istorijskog-instituta-ucg-prvoplasirani-na-konkursu-ministarstva-nauke

https://volimpodgoricu.me/2020/10/12/projekat-istorijskog-instituta-ucg-prvoplasirani-na-konkursu-ministarstva-nauke/

https://fosmedia.me/infos/drustvo/novi-projekat-istorijskog-instituta-ucg-prvoplasiran-na-konkursu-ministarstva-nauke

https://www.portalanalitika.me/clanak/novi-projekat-istorijskog-instituta-ucg-prvoplasiran-na-konkursu-ministarstva-nauke

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.