Istorijski zapisi su sad dostupni i online




Istorijski zapisi su sad dostupni i online

 Istorijski zapisi je najstariji naučni časopis u Crnoj Gori. Izdaje ga Istorijski institut Crne Gore od 1948, nastavljajući tradiciju časopisa „Zapisi“ koji je osnovan 1927. godine i izlazio je izmedju dva svjetska rata. Časopis je uglavnom orjentisan na radove koji se bave različitim aspektima crnogorske istorije, kao i drugim ličnostima, događajima i procesima na širem prostoru Balkana, evropske i globalne istorije koja je imala uticaja na Crnu Goru. Iako je većina radova iz oblasti istoriografije, časopis nije ograničen samo na nju, već objavljuje i mnoge rezultate socioloških, arheoloških, filoloških, ekonomskih i drugih sličnih istraživanja koja su fokusirana na ovaj dio Evrope. Časopis je prepoznat kao odličan pregled radova velikog broja međunarodnih i regionalnih istraživača koji se bave temama relevantnim kako za njihove zemlje tako i za Crnu Goru. Časopis je trenutno uključen u dve baze časopisa – CEEOL (Central Eastern European Library) i EBSCO (Historical Abstracts with Full Text).

Za istaknuti doprinos izučavanju istorije, “Istorijski zapisi” su, povodom pedesete godišnjice izlaženja, 1977. godine odlikovani Ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom.

Istorijski institut u skladu sa ciljem promovisanja crnogorske istorije sad je omogućio da časopis Istorijski zapisi budu dostupni i online. Na sledećemo linku imate mogućnost da pročitate do sada objavljene brojeve Istorijskih zapisa.

ISTORIJSKI ZAPISI



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.