Fakultet političkih nauka

Uputstvo za izradu recenzije knjige
Uputstvo za izradu recenzije knjige:

Studenti koji žele osvojiti bodove opredijeljene za rad na vježbana (max. 10 poena) mogu izabrati jedan od navedenih naslova i napisati pregled (recenziju) knjige:

  1. Vladalac – Nikolo Makijaveli
  2. Pobuna masa – Ortega y Gasset
  3. Građanska neposlušnost – Henri Dejvid Toro
  4. Umjetnost ratovanja – Sun Cu

Recenzija knjige bi trebalo da bude bazirana na pretpostavci da čitalac nije pročitao knjigu, i stoga nužno uključuje sažetak. Za potrebe ovog rada, sumiranje glavnih ideja i sadržaja knjige ne bi trebalo preći više od polovine ukupnog teksta. U slučaju da olakšava pisanje, sumiranje sadržaja može pratiti strukturu knjige. Takođe, recenzija knjige može sadržati i osnovne informacije o autoru, ukoliko su relevantne za konkretnu temu.

Obavezno je da recenzija sadrži analizu i konstruktivne komentare o ključnim idejama diskutovanim u datoj knjizi, te o najvažnijim nedostacima i kvalitetu autorovih argumenata. Svaka recenzija bi trebalo da predstavlja balansiran i precizan opis sadržaja knjige potkrijepljen konkretnim primjerima, ne ličnom doživljaju i političkim ubjeđenjima studenta. Kvalitetna kritika knjige, osim već navedenog, najčešće uključuje više sljedećih elemenata:

  • Ključne ideje i ciljeve knjige
  • Ocjenu toga koliko kvalitetno su oni ostvareni u praksi
  • Autorovu poziciju
  • Ubjedljivost ponuđenih informacija/argumenata
  • Kritika ne treba biti isključivo negativna, jednako je važno istaknuti i dobre strane

Propisana dužina recenzije je od 1800 do 2200 riječi. Svako značajnije odstupanje će biti sankcionisano smanjenjem bodova.

Prilikom navođenja određene stranice u knjizi, stranu navesti u zagradi. Bibliografija bi trebalo da sadrži referencu na konkretno izdanje knjige koje je korišćeno.

Radove dostaviti u elektronskoj formi na e-mail adresu: nbatricevic.fpn@gmail.com

Rok za predaju je 5. januar u 23:59 časovaNeblagovremeno predati radovi se neće razmatrati. Svaka prekomjerna sličnost sa drugim radovima ili necitiranim materijalima rezultiraće gubitkom poena.

Broj posjeta : 364

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.