Promovisana knjiga u izdanju Springera na temu proširenja Evropske unije




Promovisana knjiga u izdanju Springera na temu proširenja Evropske unije

U organizaciji Instituta za napredne studije Univerziteta Crne Gore danas je promovisana knjiga u izdanju Springera, pod naslovom "Enlargement and the Future of Europe: Views from the Capitals" 

Knjiga, kako je predstavljeno na promociji, na jednostavan način daje uvid više od 60 eksperata iz više od od 40 zemalja EU i susjednih zemalja, a uključuje sveobuhvatni pregled politika članica EU i susjednih zemalja.

Na promociji je  govorio jedan od urednika knjige i generalni sekretar Austrijskog udruženja za evropsku politiku, Paul Schmidt, kao i viši naučni saradnik na Austrijskom institutu za međunarodne odnose dr Vedran Džihić i bivša ministarka evropskih poslova u Vladi Crne Gore dr Jovana Marović.

Ova knjiga analizira nacionalne vizije država članica i susjeda EU o proširenju Evropske unije (EU), ističući 41 nacionalnu istoriju, politike i odgovarajuće javne percepcije evropske integracije. U geopolitičkom kontekstu u kojem je rat Rusije protiv Ukrajine obnovio zamah za proširenjem EU, nacionalni stavovi se značajno razlikuju o vremenu, uslovima i reformama neophodnim da se istočni susjedi i zemlje Zapadnog Balkana dočekaju u evropsku porodicu. Štaviše, politika proširenja EU nije samo investicija u mir i stabilnost; postala je i politički alat kao odgovor na iskorišćavanje međuzavisnosti i pritiske na liberalne vrednosti. Ova knjiga nudi konkretne preporuke za politiku nacionalnim vladama i EU o tome kako se produktivno kretati naprijed.

Knjiga proučava vizije i strategije država-članica i susjeda Evropske unije u vezi proširenja zajednice, naglašavajući nacionalne istorije, politike i javno mnjenje o evropskim integracijama.

Promocija knjige jedan je u nizu događaja kojima, pod sloganom FuturUM, Univerzitet Crne Gore obilježava 50 godina od osnivanja.  

Više informacija o knjizi dostupno je OVDJE.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.