Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore (黑山大学孔子学院) osnovan je  sa ciljem promocije kineskog jezika i kulture, kao i razvoja prijateljskih odnosa između Crne Gore i Narodne Republike Kine.


InsImagetitut je na Univerzitetu Crne Gore otvoren u februaru 2015. godine, kroz partnerstvo sa Čangša Univerzitetom nauke i tehnologije.

Institut organizuje kurseve kineskog jezika i polaganje HSK testova, standardizovanih testova kojima se određuje nivo znanja kineskog jezika nematernjih govornika. Takođe, Institut organizuje i radionice za bolje upoznavanje kineske kulture i tradicije, kurseve drevnih borilačkih vještina, a planira se i organizacija kurseva kaligrafije i pripremanja kineske hrane. Cilj rada Instituta je bolje povezivanje svih pojedinaca i institucija u Crnoj Gori koje se na bilo koji način bave kineskim jezikom i kulturom, kao i druge aktivnosti kulturne, obrazovne i ekonomske saradnje Crne Gore i Kine.

Do oktobra 2014. godine, osnovano je ukupno 1326 Instituta Konfucije u 136 zemalja svijeta, od kojih su 475 instituti Konfucije i 851 učionice Konfucije. Instituti Konfucije širom svijeta organizuju bogate i raznovrsne kulturno-obrazovne aktivnosti. Postepeno formiraju svoj specifični obrazovni model i postaju važne institucije u kojima se uči kineski jezik, a svojim aktivnostima doprinose upoznavanju moderne Kine. Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.