Filozofski fakultet, 10.01.2020

Snežana Kašćelan, najbolji student Filozofskog fakulteta za studijsku 2019/20. godinuX

Studentkinja Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, na smjeru Psihologija, Snežana Kašćelan (10.00) proglašena je za najboljeg studenta svog fakulteta za tekuću studijsku godinu 2019/20.

"Ova nagrada za mene predstavlja znak validacije da, ukoliko gajite ljubav prema nečemu i dajete sve od sebe da uspijete u tome što volite, neko će taj vaš trud i posvećenost prepoznati. Takva validacija služi i kao motivacija za buduće korake profesionalnog usavršavanja, kao jedan vid konfirmacije da sam sposobna i kompetentna za uspjeh u ovoj nauci, i da sam donijela pravu odluku prilikom izbora studija", govori Snežana.

Ona navodi da uspjeh i dobre rezultate uvijek prate i određena odricanja. "Studije psihologije zahtijevaju konstantan rad i posvećenost tokom cijele studijske godine. U tom smislu ostaje manje vremena i prostora za druge aktivnosti, izlaske, sport, društveni život… Ali uz pravilnu prioritizaciju i dobru organizaciju, moguće je sve postići. Takođe mi je krivo što često ne stižem da, van stručnog materijala, iščitavam drugu literaturu koja mi je interesantna", rekla je najbolja studentkinja Filozofskog fakulteta.

Snežana smatra da su praktični predmeti neizmjerno važni jer u okviru njih studenti sami istražuju, analiziraju i koncipiraju svoje prototipe “naučnog rada”. Kaže da je na takvim kursevima sam naučila tehničke stvari oko pisanja rada, kao i najbolji put do integrisanja različitih informacija.

"Takav koncept predmeta koji, umjesto pasivnog upijanja podataka, zahtijeva od vas da sami rekonstruišete već postojeće znanje i da vježbate sopstvene vještine rezonovanja. Takođe, postoje brojne radionice, volonterske akcije i seminari koji se formiraju u domenu bitnih pitanja psihologije kao nauke, i smatram da je angažovanje u što više sličnih aktivnosti neophodno iskustvo kako bi se teorijski okviri nauke preveli u stvaran život, stvarne ljudske probleme. Praksa je ključ", dodaje ona.

Snežani ciljevi za budućnost baziraju se, prvenstveno na završetku osnovnih studija, kao i na potencijalnoj želji da aplicira za neke master programe koj je već neko vrijeme privlače. "Univerzitet u Londonu, kao i Univerzitet u Amsterdamu, imaju sjajne uslove za izradu istraživačke master teze. Nadam se da ću uspjeti nastaviti dalji ciklus studija na nekom od ovih prestižnih fakulteta", rekla je Snežana.

Budućim kolegama je uputila sljedeće riječi: "Mladim generacijama bih prije svega posavjetovala da dobro razmisle prilikom upisa na studije, da temeljno porazgovaraju sa sobom o tome u čemu se pronalaze, šta je to što ih pokreće i budi strast u njima, i da ne dopuste spoljašnjim uticajima da ih poljuljaju u donošenju te odluke. Ukoliko se pak odluče za studije psihologije, htjela bih da znaju da je to zaista jedna predivna nauka, koja se prožima kroz svaki aspekt ljudskog života, da je izvor neiscrpnog znanja i da im može samo oplemeniti život – pomoći u međuljudskim odnosima, kao i u odnosu sa samim sobom.

Medijske objave:

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/snezana-kascelan-najbolji-student-filozofskog-fakulteta

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/265117/snezana-kascelan-najbolji-student-filozofskog-fakulteta.html

https://fosmedia.me/infos/drustvo/snezana-kascelan-najbolji-student-filozofskog-fakulteta

https://volimpodgoricu.me/2020/01/10/snezana-kascelan-najbolji-student-filozofskog-fakulteta/

https://makanje.me/clanak/531

Image

 

Broj posjeta : 1468