Prirodno-matematički fakultet

Novelty detection kao odgovor na hakerske napade
Novelty detection kao odgovor na hakerske napade

Novi virusi i različiti hakerski napadi, otuđenja kreditnih kartica postali su svakodnevica, koja je tražila odgovor, a to je Novelty detection - unaprijeđena tehnika za njihovu detekciju,, kaže Aleksandar Plamenac, student master studija Računarstva, na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Novelty detection je upravo i tema njegovog istraživanja, pod mentorstvom prof. dr Sava Tomovića, a predstavlja mehanizam u kom je inteligentni organizam sposoban da određeni šablon okarakteriše kao nov ili nepoznat.

„Kada god pričamo o inteligentnim organizmima, vještačka inteligencija, odnosno mašinsko učenje se ističe kao adekvatna oblast u računarskim naukama. U skladu sa računarskim naukama, mogli bi reći sljedeće: Novelty detection predstavlja klasifikaciju i detektovanje posmatranja (događaja, instance, signala ...) koji su novi i razlikuju se u odnosu na podatke koji su bili već poznati“, navodi Plamenac.

Novelty detection tehnike imaju ogromnu primjenu. Neke od najznačajnijih su, navodi on, detekcija upada – odnosno, detekcija napada na određeni sistem.

„Tu je i detekcija anomalije u medicinske svrhe – Novelty detection sistem je u mogućnosti da procesuira rezultate i izvještaje analiza sprovedenih nad pacijentima. Ukoliko postoji neko ponašanje ili šablon koji odudara od „normalnog“, i već poznatog, ova tehnika daje upozorenje i skreće pažnju na potencijalno bolesnog pacijenta“, kaže Plamenac.  

Posebno važna je i detekcija prevare. Pod ovom detekcijom se podrazumijeva otkrivanje kriminalnih aktivnosti u finansijskim organizacijama kao što su banke ili osiguravajuće kuće.Image

„Istraživanje će biti rađeno nad tekstualnim podacima predviđenim za korišćenje u eksperimentima sličnog tipa. Jedan primjer uključuje i brojne preglede i opise na Amazonu. Ako krenemo od komentara korisnika, i njihovih pregleda proizvoda, možemo iz teksta izvući nove aktuelne proizvode, napraviti predikciju da li u skorijoj budućnosti neki proizvod može biti aktuelan, i slično“, objašnjava Plamenac.

U ovom radu će se poći od već poznatih tehnika za probleme mašinskog učenja i napraviti sistematični postupak – procedura, koja bi kreirala novi, hibridni algoritam od već postojećih algoritama. Cilj je da se dobije algoritam koji će davati bolje rezultate nego već poznati algoritmi.

Grupa algoritama do kojih dođe student sa svojim mentorom, kasnije može postati motiv, odnosno polazna grupa drugim istraživačima koji budu radili na problemu novelty detekcije.

 

Izvor fotografije

 

Medijske objave:

https://www.cdm.me/drustvo/novelty-detection-unaprijedena-tehnika-kao-odgovor-na-hakerske-napade/

https://fosmedia.me/infos/drustvo/novelty-detection-kao-odgovor-na-hakerske-napade

 

Broj posjeta : 462

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.