Predstavnici PMF-a na ,,Noći istraživača" 2022. godine
















































Na ovogodišnjoj Noći istraživača koja je nosila naziv ,,Oblikuj budućnost", a koja je održana u petak, 30.09.2022. godine u Bemax areni, među brojnim izlagačima predstavio se i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore, čiji su nastavnici, saradnici i studenti  uzeli učešća u nekoliko segmenta ovog festivala. Festival je organizovan od strane Fondacije za promovisanje nauke Prona i Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Kancelarije evropske unije u Crnoj Gori i Ministarstva javne uprave.

U dijelu programa pod nazivom Svijet prirodnih nauka saradnici u nastavi i studenti su brojne posjetioce upoznali sa načinima upisa, uslovima studiranja i mogućnostima i perspektivama koje donosi diploma stečena na našem fakultetu. Studenti su prenijeli svoja iskustva, načine na koje su se oni informisali oko samog upisa i studija, kao i očekivanjima koja imaju nakon završetka osnovnih studija i planovima za dalje studiranje. Na štandu PMF-a su posjetioci imali prilike da vide i dio vrijedne biološke zbirke koju naš fakultet posjeduje. 

Rukovodioci postavke “Svijet prirodnih nauka su bili prof. dr Slađana Krivokapić i prof. dr Miljan Bigović, a informacije o fakultetu i detalje oko studija sa posjetiocima su podijelili i saradnici u nastavi MSc Milica Jovanović i MSc Velimir Ćorović i studenti: Milica Vučurović, Ana Backović, Nikica Lazarević, Nikolina Marković, Lejla Tiganj i Jasmin Suličić.

Na tribini pod nazivom ,,Sa istraživačkog fronta", svoja iskustva sa postdiplomskih studija kao i teme istraživanja su iznijeli doktorandi: MSc Marija Vojinović (studentkinja doktorskih studija na studijskom programu Biologija sa temom ,,NGS tehnologija u istraživanju filogenetskih odnosa i evolucije DNK molekula") i MSc Anđela Mijanović (studentkinja doktorskih studija na studijskom programu Matematika sa temom  ,,Višedimenzionalna logistička raspoddjela specifikovana svojom karakterističnom funkcijom - doprinos teoriji i praksi").

Na panel diskusiji pod nazivom ,,Žene u nauci", dr Jelena Mijušković, doktor fizičkih nauka, predočila je položaj žena u nauci kako u Crnoj Gori tako i u CERN-u, gdje je odradila dio istraživanja u svojoj doktorskoj disertaciji i iznijela svoja iskustva kako na samom putu sticanja titule, tako i u toku istraživačkog procesa.

Na panel diskusiji pod nazivom ,,Kako su nove tehnologije promijenile čovječanstvo", prof. dr Miljan Bigović, vanredni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta, održao je predavanje na temu ,,Savremene tehnologije u hemiji", u kojoj je naglašena korelacija razvoja strukturnih instrumentalnih metoda sa razvojem hemijske nauke.

Jedan od programskih urednika Noći istraživača je redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta i predsjednik upravnog odbora fondacije Prona, prof. dr Jovan Mirković, jedna od koordinatorki festivala je MSc Marija Vojinović, dok je jedan od članova organizacionog odbora Festivala prof. dr Miljan Bigović.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.