Dani biologije i hemije 2022.




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

FOTO GALERIJA

U okviru Dana nauke i inovacija, manifestacije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore je u subotu, 1. oktobra 2022. godine, nakon dvogodišnje pauze, održana manifestacija pod nazivom ,,Dani biologije i hemije", pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, uz podršku Univerziteta Crne Gore.

U laboratorijama i amfiteatrima studijskog programa Biologija, posjetioci su mogli da se upoznaju sa svijetom slijepih miševa, štetnim mikroorganizmima koji su izazivači ozbiljnih oboljenja ali i onim ,,dobrim", koji nastanjuju organe našeg digestivnog sistema, kako se određuje starost kostiju, od čega se sastoji krv, zbog čega je važno kontrolisati krvni pritisak i izbjegavati prekomjernu tjelesnu masu, kako se pravi herbarijum, kako se stvaraju, za šta služe i gdje se deponuju šećeri u biljkama, kao i kako se vrši disekcija puža i lignje.  Koordinator ,,Otvorenih dana nauke" za PMF, kao i rukovodilac postavke za biologiju je prof. dr Slađana Krivokapić, dok su u realizaciji programa radionica učestvovali nastavnici i saradnici sa studijskog programa Biologija: prof. dr Svetlana Perović, prof. dr Danijela Stešević, prof. dr Dragana Milošević-Malidžan, prof. dr Anđelka Šćepanović, dr Dragana Petrović, MSc Milica Jovanović, MSc Milica Stanišić-Vujačić i MSc Marina Šoškić.

Veliko interesovanje posjetilaca bilo je usmjereno na postavku pod nazivom ,,Beba iz epruvete", u okviru koje su naše koleginice MSc Andrijana Jovanović i MSc Marija Mićunović upoznavale posjetioce sa IVF laboratorijom, prezentovale kako se pravi medijum za proces vantjelesne oplodnje, simulirale proces oplodnje i prikazale razviće embriona.

U velikom holu studijskog programa Biologija, posjetioci su se mogli upoznati sa hemijom, njenim zakonima, pojavama i osobinama supstanci, kroz 20 pažljivo odabranih ogleda. Mogla se vidjeti vatra zelene boje, prikazano je pravljenje koktela koji nije za piće, objašnjeno je kako se tragovi metala mogu dokazivati u plamenu, kao i princip na kome funkcioniše alko-test. Prikazano je dobijanje hemijskog tornada koji nema razorna dejstva i hemijskih munja, koje mogu da budu opasne. Posjetioci su mogli da nauče da neki metali sa vodom mogu da reaguju uz eksploziju ali i da ,,na svojoj koži" vide kako se pravi vještačka krv, a naučili smo ih i kako mogu da pišu tajne poruke pomoću nevidljivog mastila. Rukovodilac postavke za hemiju je prof. dr Miljan Bigović.

Posjetioce su kroz brojne hemijske i biološke eksperimente, biološke radionice i postavke vodili studenti Prirodno-matematičkog fakulteta sa studijskog programa Biologija, Metalurško-tehnološkog fakulteta sa studijskih programa Hemijska tehnologija i Zaštita životne sredine i sa Medicinskog fakulteta sa studijskog programa Farmacija, kojima se ovom prilikom još jednom puno zahvaljujemo.

Dio atmosfere od subote možete pogledati u foto albumu.

prof. dr Slađana Krivokapić

prof. dr Miljan Bigović



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.