Predstavnici PMF-a na sastanku Erasmus+ projekta o primjenjenoj vještačkoj inteligenciji




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta docent Igor Jovančević i saradnik u nastavi Nikola Pižurica prisustvovali su početnom sastanku Erasmus+ projekta "Budućnost je u primjenjenoj vještačkoj inteligenciji" (eng. The Future is in Applied Artificial Intelligence - FAAI) finansiranom od EU, a koji se fokusira na primijenjena istraživanja iz domena vještačke inteligencije (AI).

Glavni ciljevi projekta su: upoznavanje studenata i nastavnika sa mogućnostima AI rješenja za probleme menadžmenta, industrije, inženjerstva, administracije i obrazovanja; zatim komparativna analiza postojećih AI rješenja i alata kao i ekonomskih, socijalnih i kulturoloških uticaja vještačke inteligencije.

Pomenuti sastanak je održan na Univerzitetu Bielsko-Biala (Poljska) od 7. do 8. novembra, 2022. god. Sastanak je iskorišćen za predstavljanje okvira ovog širokog projekta a razgovaralo se o organizaciji, menadžmentu, komunikaciji, kontroli kvaliteta i diseminaciji.

Uz predstavnike UCG i domaćina, aktivno učešće su uzeli i predstavnici partnerskih institucija: University of Library Studies and IT, Bugarska; Univerzitet u Nišu, Srbija; University of Ss. Cyril and Methodius Trnava, Slovačka.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.