Profesorice PMF-a na STEM kafi Evropske kuće i Delegacije EU
Profesorice PMF-a na <span class="CyrLatIgnore">STEM</span> kafi Evropske kuće i  Delegacije EU

Nauka (S), tehnologija(T), inženjerstvo(E) i matematika(M) je za djevojke, poručeno je sa nesvakidašnjeg  događaja- STEM cafe, koji su organizovale Evropska kuća i Delegacija EU u Crnoj Gori povodom Osmog marta, a na kojem su učestvovale profesorice Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore dr Danka Caković i dr Nevena Mijajlović.

Panelistkinja dr Danka Caković je profesorica na studijskom programu-Biologija na PMF-u u Podgorici. Bavi se izučavanjem biljaka. Ona se odlično sjeća svog prvog istraživačkog poduhvata. Ostao je zabilježen u predgovoru Biologije za VI razred, čija je autorka upravo Danka.

”Moja kućica ispod drveta, vješto sakrivena na obodu djedovog pašnjaka, poslije jakog ljetnjeg pljuska dobila je novog stanara. Kretao se veoma sporo, bio je sive boje, pa je dobio ime Sivko. Iza sebe je ostavljao mokri trag i ličio  je na mog starog poznanika puža Prugicu, koji je dva dana bio zarobljen u tegli s izbušenim poklopcem. Ali, nije puž, nema kućicu? I, šta se uopšte nalazi u Prugičinoj kućici? Tog dana sam odlučila da postanem biolog i odgovorim na ova i mnoga druga pitanja”, prisjeća se Danka.

Prema globalnim statistikama, vrlo mali broj djevojaka se odlučuje za studiranje u STEM oblastima. Zato su žene veoma malo zastupljene u profesijama vezanim za tehnologiju širom svijeta. Te tako samo 33% istraživača širom svijeta čine žene. Dok svega 12% članova nacionalnih akademija nauka čine žene.

Smatra se da su glavni razlozi da ovoliko mali broj djevojaka bira STEM studije ustaljeni stereotipi koji djevojke udaljavaju od ovih oblasti.

Prof. dr Nevena Mijajlović prkosi statistici, svoje prve STEM korake napravila je još u osnovnoj školi.

Ova talentovana matematičarka je uz kafu razgovarala sa djevojkama i mladićima u Evropskoj kući.

STEM oblasti konstantno pred nas postavljaju razne izazove a njihovim rješavanjem mi se razvijamo i postajemo bolji i za sebe i za naše okruženje. Razvijamo kreativnost, oslobadjamo misli do neslućenih visina stvarajući iznova nove izume koji otvaraju nove vidike”, poručila je Nevena.

STEM cafe otvorila je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa.

Ona je djevojkama poručila da budu aktivne i glasne, da ostvarujete svoje snove, čak i ako im drugi kažu da tako ne treba. Dok je muškarce podsjetila da ” ovo nije samo ženska borba, to je borba svih nas za pravednije društvo”.

”Vi ne možete bez nas, niti mi bez vas. Računamo na vašu podršku”, zaključila je ambasadorka Popa.

STEM cafe su organizovale Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Evropska kuća kako bi Osmog marta proslavili žene u nauci, koje pomjeraju granice u oblastima u kojima tradicionalno dominiraju muškarci, i koje nas inspirišu.

Izvor informacije: Evropska kućaNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.