Balkanska olimpijada iz fizike svečano otvorena
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

VI Balkanska olimpijade iz fizike okupila je oko 100 učesnika iz 13 zemalja regiona i Evrope, na Filozofskom fakultetu, u Nikšiću. Svečao je otvoreno 21. juna i završava se danas, 24. juna 2024. godine. 

Takmičenje organizuje Društvo matematičara i fizičara Crne Gore, uz podršku Univerziteta Crne Gore, Prirodno-matematičkog fakulteta, Filozofskog i Filološkog fakulteta, Ispitnog centra i kompanije Domen. Takmičenje su finansijski podržali i Opština Nikšić, CKB, Luka Bar i VG grupa,

Savjetnik predsjednika Opštine Nikšić Miljan Mijušković prisustvovao je, u ime predsjednika Opštine, na ceremoniji otvaranja.

Mijušković je izrazio zadovoljstvo što su za ovakvo prestižno takmičenje i naučni skup koji je međunarodnog karaktera - organizatori odabrali upravo Nikšić i Filozofski fakultet.

"U svom dopisu ste naveli da su vas kulturna, naučna i umjetnička tradicija ovoga grada opredijelili za takvu odluku. To nas čini ponosnim, a ujedno i obavezujućim! U vremenu kada je informacija preuzela primat nad znanjem, a tehnologija primat nad naukom, ovakvi naučni događaji više su nego neophodni, što znači da je bavljenje fizikom ne samo od svjetskog značaja već i od krucijalnog značaja za život jednog prostora i jedne zajednice, kakav jeste naš grad i naša akademska sredina", rekao je Mijušković i dodao da se nada da će se ovo prestižno takmičenje tradicionalno organizovati u Nikšiću i da će i u budućnosti lokalna samouprava podržati organizaciju Olimpijade ukoliko opet bude upriličena u našem
gradu.

Izvor: RTV NikšićNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.