VI Balkanska olimpijada iz fizike okupila 100 učesnika iz 13 zemalja: Crnogorski tim ostvario najbolje rezultate do sada
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

VI Balkanska olimpijada iz fizike okupila je oko 100 učesnika iz 13 zemalja regiona i Evrope, na Filozofskom fakultetu i Filološkom fakultetu, u Nikšiću, od 21. do 24. juna. 

Apsolutni pobjednik ovogodišnje Balkanske olimpijade bio je Vlad-Tudor Bolohan iz Rumunije, dok je tim iz Crne Gore postigao najbolje  rezultate do sada. Učenik Gimnazije Slobodan Škerović Jovan Janković osvojio je srebrnu medalju (nedostajalo je manje od jednog poena za zlatnu medalju), a učenici Andreja Popović i Mihailo Babić osvojili su bronzana odličja.

Osim zemalja članica Balkanske unije fizičara, učestvovali su i timovi gostujućih zemalja (Austrije, Kazahstana i BiH).

Organizatori ovog takmičenja bili su Društvo matematičara i fizičara Crne Gore, Univerzitet Crne Gore i Prirodno-matematički fakultet (PMF). Pored UCG  i PMF-a, finansijsku pomoć organizatorima pružili su kompanija Domen, Opština Nikšić, Crnogorska komercijalna banka, VG grupa i Luka Bar.

"U ime organizatora Balkanska olimpijade zahvaljujem se  Ispitnom centru Crne Gore, Turističkom savezu Crne Gore i Turističkoj organizaciji Opštine Nikšić. Posebnu zahvalnost dugujemo  Filozofskom i Filološkom fakultetu u čijem amfiteatru su se odigrali najvažniji djelovi ovogodišnje Balkanske olimpijade iz fizike”, kazala je prof. dr Mara Šćešanović, član organizacionog odbora Balkanske olimpijade i redovni profesor PMF-a.

Organizacionim odborom predsjedavao je prof. dr Predrag Miranović, a članovi su, pored profesorice Šćpanović, Tatijana Čarapić, Jovana Bogdanović, Božidar Šoškić i Stevan Đurđević koji je predsjedavao Naučnim odborom. Vizuelni karakter BPO6 dala je Svetlana Lola Miličković.

Takmičenje je zvanično otvoreno u petak, 21. juna uz pozdravne govore koje su održali  prof. dr Predrag Miranović u ime domaćina, Miljan Mijušković savjetnik predsjednika Opštine Nikšić, i prof. dr Radu Konstantinesku, predsjednik Balkanske unije fizičara.

Takmičenje je završeno svečanom dodjelom medalja 23. juna u amfitatru Filozofskog i Filološkog fakulteta, i svečanom večerom u Hotelu Onogošt u Nikšiću. Na kraju, svi učesnici su izrazili zadovoljstvo ovogodišnjim gostoprimstvom i organizacijom, i iznijeli ocjenu da je ovo bila najbolje organizovana Balkanska fizička olimpijada do sada.

Atmosfetra takmičenja dostupna je i u alubimima:

Atmosfera sa otvaranja Balkanske olimpijade iz fizike

Atmosfera sa dodjele nagrada Balkanske olimpijade iz fizikeNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.