Na PMF-u 125 budžetskih mjesta na specijalističkim studijama




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U studijskoj 2019/2020. godini, na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore konkursom za upis specijalističkih studija će biti predviđeno 125 budžetskih i 90 samofinansirajućih mjesta, na devet studijskih programa. Ukupno ima, kako je saopštio prodekan za nastavu PMF-a Miljan Bigović, 215 mjesta.

„Kad je riječ o budžetskim mjestima predviđena su na studijskim programima Biologija-ekologija (20),Image Nastava biologije (15), Matematika (20), Matematika i računarske nauke  (25),  Računarske nauke (25),  Fizika (20). 

Samofinasirajuća mjesta su na programima Zaštita životne sredine (15), Eksperimentalna biologija i biotehnologija (15 ) i Računarstvo i informacione tehnologije (30), Matematika (10), Matematika i računarske nauke (5) i Fizika (10)“, kazao je prodekan Bigović.   

Prednost pri upisu specijalističkih studija na ovom fakultetu imaju studenti koji su završili osnovne studije na PMF-u ili na ekvivalentnim visokoškolskim ustanovama.

„Specijalističke studije su prirodan nastavak osnovnih (bachelor) studija iz određene naučne oblasti i nude dalja usavršavanja u toj oblasti. To podrazumijeva sticanje novih i naprednih znanja i vještina, koja se na osnovnim studijama iz praktičnih razloga ne mogu steći. Upravo ta znanja i vještine su visoko vrednovane trenutno na tržištu rada kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu, o čemu nam svjedoče i iskustva svršenih specijalista koji su svoj dalji angažman u struci našli u našoj zemlji ili van nje. Ovo se posebno odnosi na naučne oblasti koje podrazumijevaju praktičnu i laboratorijsku primjenu znanja. Po završetku studija, naši studenti stiču zvanje specijaliste (spec.sci) iz oblasti koju su odabrali“, objasnio je Bigović.

Na osnovu iskustva iz prethodnih godina, ali i velikog broja zainteresovanih studenata i njihovih pitanja upućenih upravi  Prirodno-matematičkog fakulteta, prodekan Bigović zaključuje da će ove godine biti popunjen najveći broj raspoloživih mjesta na svim studijskim programima za koje se organizuju specijalističke studije.  

 

https://www.cdm.me/drustvo/na-pmf-u-125-budzetskih-mjesta-na-specijalistickim-studijama/

https://portalanalitika.me/clanak/345328/na-pmf-u-125-budzetskih-mjesta-na-specijalistickim-studijama

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.