SHAREMED projekat: Povezivanje istraživanja mora i povećanje koristi za društvo
Predstavnici Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore učestvovali su na međunarodnoj radionici Povezivanje istraživanja mora i povećanje koristi za društvo, na Malti, od 13. do 14. septembra 2022. Radionica je, pored IBM predstavnika, okupila 11 partnera iz osam zemalja u okviru  Interreg MED SHAREMED projekta Razmjena i unapređenje sposobnosti za rješavanje prijetnji po životnu sredinu u Mediteranskom moru. Ujedno je održan i sastanak Upravnog odbora.

Osim predstavnika radnog tima Instituta, na međunardnoj radionici su učestvovali i predstavnici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, kao institucije sistema čija uloga je od ključnog značaja za očuvanje morske životne sredine u našoj zemlji. 

Serijom prezentacija predstavljeni su glavni ciljevi postignuti projektom, a koji su obuhvatili prikaz novih hidrodinamičko-biogeohemijskih modela, geoportala i alata koji su nastali kao rezultat projektnih aktivnosti. U okviru sesije „Sadašnjost i budućnost“ predstavljene su buduće perspektive aktivnosti na nivou Mediterana u cilju sagledavanja i prevazilaženja štetnog antropogenog uticaja.

Na radionici su bili aktivni i predstavnici afričkih zemalja, kao i zemalja istočnog Mediterana, koji nisu direktno uključeni u projekat, ali svojim prisustvom na Mediteranu imaju veliki uticaj na stanje kvaliteta morskog ekosistema.

Događaj je organizovao Istituto Nazionale di Oceanografia e di Geofisica Sperimentale – OGS iz Italije, koji je lider projekta, a domaćin je bio jedan od partnera- University of Malta.Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.