Dan planete Zemlje obilježen edukativnom radionicom




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom Dana planete Zemlje koji se obilježava 22. aprila, u Institutu za biologiju mora organizovana je dvodnevna edukativna radionica Znanje za očuvanje našeg mora. Radionici su prisustvovali učenici sedmih razreda Osnovne škole Njegoš iz Kotora i učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole Ivo Vizin iz Prčnja.

Cilj radionice bio je upoznati mlade ljudi o važnosti biodiverziteta, razumijevanju njegove uloge u održavanju ekosistema i načinima kojima možemo doprinijeti njegovom očuvanju. Kroz različite aktivnosti učenici su se mogli upoznati sa metodologijom uzorkovanja vodenog stupca, određivanjem fizičkih parametara vode, specifičnostima Bokokotorskog zaliva, uzorkovnjem planktona pomoću specijalizovanih mreža a zatim analizom sakupljenih uzoraka pomoću lupe i mikroskopa. Takođe su bili u prilici da vide sesilne oblike iz kojih se razvijaju meduze, sve učestaliji stanovnici našeg mora.

Druga sekcija odnosila se na morska staništa, tipove morskih staništa, upoznavanje sa osnovnim organizmima koji žive na morskom dnu, određivanje vrsta pomoću knjiga/ključeva razgovor o zaštićenim morskim područijma kao i zaštićenim vrstama i značajem zaštite za očuvanje ekosistema. Posebno vrijeme posvećeno je invazivnim vrstama koje se mogu naći u jadranskom moru.

U sekciji o ribarstvu djeci je predstavljena osnovna spoljašnja građa riba a zatim disekcijom i unutrašnja građa. Djeca su dobila priliku da uz pomoć asistenata odrade disekciju ali i izolovanje otolita i njihov značaj u određivanju starosti jedinkiZavršna sekcija podrazumijevala je obilazak Akvarijuma Boka i primjena naučenog na konkretnim vrstama, stanovnicima akvarijuma.

Zahvaljujući ulaznim i izlaznim testovima koje su učenici popunili zaključuje se da je radionica bila uspješna i da je dala vrlo značajne rezultate kao i prostor nastavnicima da se neke od tema još detaljnije obrade kroz školske časove.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.