Njemački i crnogorski učenici u posjetu Institutu za biologiju mora




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Institut za biologiju mora posjetili su 13. septembra 2023. godine đaci iz gimnazije „Bratstvo-jedinstvo“ iz Ulcinja, zajedno s kolegama iz gimnazije „Max Planck“ iz Ludwigshafena (Porajnje-Falačka, Njemačka). Gimnazije „Bratstvo-jedinstvo“ i „Max Planck“ uključene su u program razmjene učenika vać gotovo 10 godina, ali je program privremeno obustavljen zbog pandemije Covida 19.

ImageDvanaestoro učenika iz Ludwigshafena u pratnji dvoje nastavnika provelo je nedjelju dana sa svojim domaćinima u Ulcinju. Jedan od ciljeva programa bilo je istražiti koliko njemački učenici mogu naučiti od ekološke države Crne Gore. Domaćini su im pripremili uzbudljiv program: posmatranje ptica u vožnji barkom Skadarskim jezerom, ronjenje s disaljkama i israživanje živog svijeta mora, kao i posjeta Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore.

Na Institutu, učenici su posjetili Laboratoriju za hemiju mora i okeanografiju, gdje su se imali priliku upoznati sa određivanjem nivoa kiseonika u morskoj vodi; u Laboratoriji za plankton i kvalitet morske vode vidjeli su kako se nasađuju bakterijske kulture na hranljivu podlogu, dok su u mokroj laboratoriji Laboratorije za ihtiologiju i morsko ribarstvo vidjeli obradu uzorka srdele (Sardina pilchardus), mjerenje dužine i težine jedinki, određivanje pola i stadijuma zrelosti gonada srdele, te vađenja otolita (sitnih krečnjačkih tvorevina u učnim kanalima pomoću kojih se organizam orijentiše u prostoru) za dalju analizu i određivanje starosti riba. Učenici su veoma pažljivo i zainteresovano pratili izlaganja, postavljali pitanja kad su željeli saznati više, a nisu se libili zasukati rukave, navući rukavice i pomoći u obradi uzoraka ribe!

Sljedeća razmjena učenika između dviju gimnazija planirana je u februaru 2024, pa se nadamo ponovnoj posjeti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.