Institut za biologiju mora je aktivno učestvovao u festivalu "Dani nauke i inovacija"




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Institut za biologiju mora, UCG je i ove godine učestvovao u manifestaciji "Dani nauke i inovacija" gdje su na edukativan i kreativan način u prostorijama Kreativnog hub-a u Kotoru predstavljene neke od aktivnosti Instituta:
Iz oblasti mikrobiologije identifikacija fekalnih bakterija koje se mogu naći u morskoj vodi i metoda membranska filtracija;
Iz oblasti planktona predstavljena je uloga i važnost planktonskih organizama, fitoplanktona, zooplanktona i ihtioplanktona (jaja i larva ribe) pri čemu su fitoplanktonski organizmi predstavljeni pomoću modela 3D štampe a uzorke zooplanktona i ihtioplanktona su posjetioci mogli vidjeti pod lupom i mikroskopom.
Iz oblasti fiziologije bilo je moguće uživo pratiti srčani ritam dagnji na monitoru računara sa ciljem određivanja kvaliteta morske vode.
Iz oblasti Bentosa predstavljeni su organizmi koji naseljavaju ta stanista, kao i njihova uloga u morskim ekosistemima.
Iz Laboratorije za hemiju mora i okeanografiju saradnici su budućim mladim istraživačima pokazali mjerenje temperature, saliniteta i pH automatskim sondama, kao i određivanje koncentracije kiseonika metodom titracije.
Takođe, Akvarijum Boka će tokom četiri dana manifestacije obići preko 600 učenika iz cijele Crne Gore.
U saradnji sa Prirodnjackim muzejem Crne Gore, Institut je predstavio ajkule Jadranskog mora. Prikazano je više vrsta ajkula iz crnogorskih voda, kao i preparati zuba, jaja nekih vrsta i drugo.
 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.