Ekonomski fakultet

Na Ekonomskom fakultetu svečano obilježen početak projekta DUALMONProjekat "Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u crnogorskom visokom obrazovanju – DUALMON”,  drugi je Erasmus + projekat koji se od ove godine realizuje na Ekonomskom fakultetu. Projekat je predstavljen u prisustvu v.f. rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimira Božovića, prorektorke za internacionalizaciju prof. dr Sanje Peković, dekana partnerskih fakulteta, predstavnika partnera na projektu iz državnog i privrednog sektora, kao i nacionalne Erasmus + kancelarije.

Image

Tom prilikom, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović je izrazio zadovoljstvo zbog još jednog Erasmus + projekta koji je zaživio na Ekonomskom fakultetu ističući da je to od velikog značaja za nastavak unapređenja kvaliteta nastavnog procesa i jačanje međunarodne pozicije kroz nova istraživanja i projekte: “Dualno obrazovanje, bez sumnje, predstavlja najbolji način za obezbjeđivanje funkcionalnog znanja i razvoj vještina mladih tokom studiranja, čime se doprinosi kvalitetu kadrova za tržište rada, zbog čega ne čudi rasprostranjenost koju u svijetu ima ovakav koncept obrazovanja. Kroz dualno obrazovanje svi dobijaju: studenti adekvatna znanja i vještine, a poslodavci bolji pristup  kvalitetnim kadrovima još dok su studenti uz mogućnost da najboljima ponude posao.”, istakao je dekan Milović.

 

Image

Uključenost Ekonomskog fakulteta u evropske projekte, poput projekta DUALMON,  značajno doprinosi našoj vidljivosti na međunarodnoj akademskoj mapi, dok međuinstitucionalna saradnja za posljedicu ima još i uticaj na osavremenjavanje nastavnog procesa i atraktivnost zanimanja budućim generacijama studenata, saopštio je Milović prisutnima i zaključio: “Uvjeren sam da ćemo i nakon isteka trogodišnjeg trajanja projekta, uspjeti da obezbijedimo održivost rezultata zahvaljujući zalaganjima naših profesora i saradnika ali i razvijenoj mreži partnera iz sektora privrede koju Ekonomski fakultet godinama brižljivo razvija.

 

Od ukupno 1005 prijavljenih projekata u okviru Erasmus programa u 2020. godini za finansiranje su odobrena 164 projekta, od čega 18 projekata za region Zapadnog Balkana a  DUALMON projekat je bio prvorangirani među odobrenim projektima za Zapadni Balkan.

Projekat koji se odnosi na jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u crnogorskom visokom obrazovanju, rezultat je partnerskog rada četiri fakulteta Univerziteta Crne Gore: Ekonomskog, Elektrotehničkog, Pomorskog i Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, istakao je rukovodilac projekta DUALMON prof. dr Boban Melović: “Projekat uključuje benčmarking analizu sa primjerima najbolje prakse iz onih zemalja gdje su ovakvi ili slični projekti realizovani ili su u procesu realizacije. To znači da će se razvoj generičkog modela dualnog obrazovanja u Crnoj Gori realizovati prenosom znanja iz visokoškolskih ustanova iz zemalja koje su partneri u projektu, a to su Austrija, Slovenija i Srbija, pri čemu je Srbija, odnosno Univerzitet u Novom Sadu koordinator projekta.”

Image

On je naglasio da je izbor partnera zapravo bio veoma jednostavan: “Kvalifikovali su ih njihovi rezultati. Naime, dualno obrazovanje u Austriji i Sloveniji, smatra se vrlo uspješnim, a austrijski model je među najboljima u svijetu, što potvrđuje i činjenica da je stopa zaposlenosti nakon diplomiranja onih studenata koji su prošli kroz program dualnog obrazovanja na partnerskim institucijama vrlo visoka i kreće se čak od 90 do 100%. Ove zemlje imaju nekoliko dualnih obrazovnih programa iz područja informacionih i komunikacionih tehnologija, inženjerstva i inženjerskog menadžmenta, te proizvodnje i prerade, dok je Univerzitet u Novom Sadu učestvovao u projektu uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji i ima iskusno nastavno osoblje u primjeni dualnog obrazovanja i razvoju pravnog okvira u visokom obrazovanju “  istakao je rukovodilac projekta Melović.

Partneri u projektu su i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja i Privredna komora Crne Gore, dok će projekat biti pilotiran u okviru kompanija Voli Trade doo, Crnogorski Telekom AD Podgorica, Montenegro Stars Hotels Group, Roaming Networks d.o.o i Crnogorska plovidba AD.

Image

Projekat DUALMON je uspješno realizovan u Srbiji, dok je u toku njegova realizacija u Bosni i Hercegovini. Crna Gora je treća zemlja u regionu koja je dobila ovaj Erasmus + projekat i kojoj će iskustvo susjednih država i pomoć partnera iz Slovenije i Austrije biti od neprocjenjive koristi, kazao je prof. dr Mirko Savić, koordinator projekta. Profesor Savić će tokom dvodnevnog radnog dijela susreta upoznati prisutne predstavnike partnera na projektu sa radnim zadacima i podijeliti sa njima svoje neprocjenjivo iskustvo u radu na tzv evropskim projektima.

 

Svečano otvaranje projekta DUALMON bila je i prilika za susret dekana i prodekana Ekonomskog fakulteta sa v.f. rektorom Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimirom Božovićem. On je, tokom ove radne posjete, obišao Fakultet sa dekanom Milovićem i porazgovarao sa upravom o trenutnoj situaciji na Ekonomskom fakultetu, strateškim pravcima njegovog daljeg razvoja kao izazovima u funkcionisanju najstarijeg fakulteta u Crnoj Gori.

ImageImage

 

 

Broj posjeta : 1119