Stručna praksa studenata u okviru DUALMON projekta počinje u narednoj studijskoj godini




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Ekonomskom fakultetu danas je održana prezentacija pilot programa dualnog obrazovanja predstavnicima privrede. Pilot projekat obuhvata uvođenje stručne prakse za studente završnog semestra osnovnih akademskih studija Ekonomskog fakulteta u trajanju od mjesec i po dana u nekoj od kompanija koje budu partneri na projektu. Rukovodilac projekta Dualmon, prof. dr Boban Melović i prodekan za nastavu na Ekonomskom fakultetu doc. dr Zdenka Dragašević su na današnjoj prezentaciji privrednicima pojasnili da je namjera da, u duhu dualnog obrazovanja, studenti jedan dio ishoda učenja savladaju kroz praksu u firmama. Radna grupa sa Ekonomskog fakulteta razvila je model dualnog obrazovanja koji će inicijalno biti implementiran na modulu Mikroekonomija, u VI semestru osnovnih akademskih studija, studjskog programa Ekonomija. Time bi studenti, kroz obavljanje stručne prakse, savladali u realnom okruženju dio ishoda učenja predviđenih predmetima: Upravljanje ljudskim resursima, Trgovinski menadžment, Finansijski menadžment, Preduzetništvo, Poslovni informacioni sistemi, Ekonomsko-matematički metodi i modeli. Pored toga, model predviđa mogućnost implementacije dualnog obrazovanja i na drugim modulima, odnosno disciplinama, u skladu sa potrebama kompanija koje budu učestvovale u pilotiranju projekta. U pilotiranju projekta mogu biti uključeni svi ili dio predmeta sa modula, naglasili su oni i najavili da će rad studenata u firmama početi u maju 2023. godine, nakon što studenti ovladaju teorijskim znanjima neophodnim za rješavanje svakodnevnih radnih zadataka u kompanijama.

Na sastanku su, osim članova projektnog tima, prisustvovali i brojni predstavnici sektora privrede koji su tom prilikom izrazili zadovoljstvo zbog ovog pilot projekta i iskazali spremnost da u njemu učestvuju: Mladen Bajković u ime ETG grupe, Petar Mugoša kao predstavnik Nall grupe, Novica Čarapić iz Uniqa osiguranja, Ivana Jovanović iz kompanije Neregelia doo, Tijana Ivanović iz Addiko banke, Lejla Hadžikić i Branko Branković iz kompanije Voli trade, Aleksandra Dujović iz Crnogorskog Telekoma, Žana Đurović u ime Crnogorske komercijalne banke, Jovan Radnić iz kompanije Logate, kao i Mladen Perazić iz Privredne komore Crne Gore. Važno je istaći da su implementaciju projekta DUALMON ranije podržale i kompanije Uhura Solutions, Crnogorska Plovidba i Montenegro Stars Hotel Group. Sastanku je prisustvovao i doc. dr Jovan Đurašković, prodekan za nauku i saradnju sa biznis zajednicom, kao i članovi projektnog tima sa Ekonomskog fakulteta. 

Predstavnici svih prisutnih kompanija su iskazali zadovoljstvo zbog činjenice da se i na ovaj način Ekonomski fakultet otvara prema privredi i spremnost da uzmu učešće u pilot programu. Istakli su da je velika korist i za studente i za poslodavce činjenica da će već u toku studija studenti biti uključeni u rad na realnim projektima, u realnom poslovnom okruženju. Time se očekuje stvaranje uslova za razvoj dualnog obrazovanja i poboljšanje kompetencija diplomiranih studenata u Crnoj Gori, prema potrebama poslodavaca, kako bi se povećale mogućnosti za njihovo zapošljavanje, povećala motivacija studenata da studirajući stiču istovremeno i praktične kompetencije, kao i da se omogući bolji pristup visokom obrazovanju učenicima iz porodica sa nižim dohotkom. Ovom prilikom je, takođe, istaknuto da dualno visoko obrazovanje omogućava studentima da steknu relevantnija znanja i vještine kombinovanjem formalnog obrazovanja sa obukom stečenom na radnom mjestu. Na ovaj način studenti stiču kompetencije koje su više u skladu sa potrebama savremenih kompanija, što povećava njihov interes da ponude praksu i stipendije studentima koji su prošli kroz proces dualnog visokog obrazovanja.

Realizacija ERASMUS+ projekta DUALMON - Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog visokog obrazovanja u Crnoj Gori na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore počela je prethodne godine. Cilj projekta je stvaranje uslova za razvoj dualnog obrazovanja i poboljšanje kompetencija diplomiranih studenata u Crnoj Gori prema potrebama poslodavaca. U formalnom smislu nosilac projekta u Crnoj Gori je Univerzitet Crne Gore, dok je Ekonomski fakultet zadužen za suštinsko vođenje i realizaciju projekta, a u projekat su uključeni i Elektrotehnički fakultet, Pomorski fakultet i Fakultet za turizam i hotelijerstvo. Osim predstavnika akademske zajednice, partneri u projektu su i Ministarstvo prosvjete, Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja i Privredna komora Crne Gore, dok će projekat biti pilotiran u okviru kompanija koje su izrazile spremnost da uzmu učešće u projektu.

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.