Sastanak 40 dekana i prodekana državnih ekonomskih fakulteta održan u Beogradu




Sastanak 40 dekana i prodekana državnih ekonomskih fakulteta održan u Beogradu

Tokom međunarodne konferencije na temu „Digitalizacija i održivost – novo okruženje za ekonomiju i poslovanje“  koju je povodom obilježavanja svog jubileja - 85 godina od osnivanja, organizovao Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, održan je niz radnih sastanaka kojima su prisustvovali: dekan prof. dr Mijat Jocović, prodekan za naučnoistraživački rad docent dr Jovan Đurašković, prodekan za nastavu docent dr Zdenka Dragašević, prodekan za međunarodnu saradnju docent dr Tamara Backović, rukovodilac akademskih studija docent dr Julija Cerović i rukovodilac doktorskih studija prof. dr Saša Popović.

Od posebnog značaja je bila organizacija sastanka u Rektoratu Univerziteta u Beogradu na kom je prisustvovalo 40 dekana i prodekana državnih ekonomskih fakulteta u Ljubljani, Mariboru, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Sarajevu, Palama, Podgorici, Skoplju, Prilepu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru, K. Mitrovici i Beogradu. Na sastanku je bilo riječi o saradnji u oblasti međunarodnih akreditacija gdje je pokrenuta inicijativa za podršku u procesu medjunarodne akreditacije fakultetima koji tek počinju ovaj proces od strane fakulteta koji imaju bogatije iskustvo. Osim toga, zaključeno je da je potrebno formiranje baze istraživača i nastavnika po užim oblastima kako bi se podstakla mobilnost među fakultetima i prevazišao kadrovski deficit.

Sastanak je bio prilika za uspostavljanje saradnje sa srodnim fakultetima iz regiona u cilju širenja mreže međunarodnih partnera i razmatranje prilika za realizaciju zajedničkih projekata u susret akreditaciji programa na engleskom jeziku koji će biti realizovan na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Saradnja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore  broji više od šest decenija. Kada je osnovan 1960. godine, naš Ekonomski fakultet bio je sastavni dio Univerziteta u Beogradu sve do 1974. godine kada je osnovan Univerzitet „Veljko Vlahović“, današnji Univerzitet Crne Gore. Brojni su naši profesori i saradnici koji su svoje osnovno ili poslijediplomsko obrazovanje i titule stekli upravo na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.