Milica Damjanović najbolja studentkinja Ekonomskog fakulteta za studijsku 2022/23. godinu
Milica Damjanović najbolja studentkinja Ekonomskog fakulteta za studijsku 2022/23. godinu

„Priznanje podstiče samoaktualizaciju i podsjeća da se trud, rad i zalaganje isplate, prepoznaju i vrednuju“, rekla je najbolja studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) za studijsku 2022/23, Milica Damjanović (9.93).

„Velika je čast biti dobitnik ovakve nagrade. Satisfakcija je praćena osjećajem odgovornosti, da i u budućnosti sigurno koračam ka novim uspjesima. Ponosna sam što sam uprkos otežavajućim okolnostima, usljed pandemije, uspjela da slijedim svoje ciljeve i ostvarim ono čemu sam težila“, objašnjava najbolja studentkinja.

Milica smatra da je, u njenom slučaju, dobra organizacija ključ uspjeha.

„Svaki moj dan je isplaniran, jer vrijeme je limitiran resurs, pa ga treba što pametnije iskoristiti. Pronašla sam se u ovoj oblasti. Volim da istražujem, čitam i širim svoje vidike. Mnogi bi rekli odricanje, ali ja to ipak percipiram kao kvalitetno utrošeno vrijeme koje će mi otvoriti brojne puteve“, rekla je ona i dodala da se trudi da uspostavi balans i nađe vremena za sve.

Studentkinja navodi da je, nažalost, protekle dvije godine obilježio onlajn režim nastave, što je, kako kaže, prilično limitiralo mogućnost organizovanja događaja i aktivnosti.

„Ipak, izdvojila bih da sam u okviru predmeta Međunarodna ekonomija, bila dio prestižnog programa Jean Monnet koji je odobrila Evropska komisija za 2020-23. Dio gradiva obrađen je na engleskom jeziku, a brojne aktivnosti, poput gostujućih predavanja profesora iz EU i učestvovanja na okruglom stolu približili su mi proces različitih ekonomskih integracija“, kazala je Milica i objasnila da je pored toga, kroz pisanje seminarskih i istraživačkih radova stekla mnoga znanja i osnažila kompetencije, što će, kako smatra, zasigurno biti važno u praksi.

Milica kaže da je, u tekućoj studijskoj godini, postala član novoosnovanog Centra za statističku analizu u okviru Ekonomskog fakulteta., te da joj je cilj unapređenje znanja iz oblasti makroekonomskih analiza.

„Planiramo radionice iz sfere  vizualizacije i grafičkog dizajna, časove obuke za rad sa softverima i mnogobrojne aktivnosti u cilju što bolje pripreme za master studije, ali i za tržište rada i turbulentne i promjenjive uslove poslovanja“, objasnila je ona.

Kada je riječ o planovima u budućnosti, studentkinja kaže da će sledeće godine upisati master studije i svoje školovanje nastaviti u inostranstvu, po mogućnosti u Španiji.

„Veliki je broj partnerskih univerziteta s kojim Ekonomski fakultet ima dugogodišnju saradnju (s posebnim akcentom na Erasmus + program), pa ću već narednih par mjeseci posvetiti detaljnom istraživanju i samom procesu apliciranja. Takođe, razmotriću i ponudu univerziteta u Njemačkoj, budući da govorim i njemački jezik. Svakako, smatram da je razmjena lijepa prilika za širenje mreže kontakata i upoznavanje novih načina i metoda studiranja“, dodaje Milica.

Budućim generacijama Ekonomskog fakulteta poručuje „da će u prijatnoj atmosferi steći mnoga teorijska i praktična znanja i jačati kompetencije. Važno je od prvog dana postaviti sebi ciljeve i u kontinuitetu raditi na njihovom ostvarivanju. Ekonomija je kompleksna nauka, koja zahtijeva temeljan pristup, široke vidike i spremnost na stalno usavršavanje“.

ImageNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.