Duško Vujošević studentima Ekonomskog fakulteta: Talenat nas obavezuje da radimo više




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Slavni košarkaški trener Duško Vujošević bio je gost Ekonomskog fakulteta povodom Međunarodnog dana studenata i tom prilikom učestvovao na tradicionalnoj sportskoj tribini ,,Najbolji najboljima“ u organizaciji Sportsko-rekreativnog društva studenata ekonomije i menadžmenta „Ekomen“.

Duško Vujošević je osim po sjajnim sportskim rezultatima, poznat po tome što je svojim prijateljima, kao i igračima koje je trenirao, poklanjao knjige u nadi da će uz njih zavoljeti čitanje i nastaviti rad na sebi van granica formalnog obrazovanja. „Knjiga je ono najviše što je dato čovjeku“, istakavši da čitanjem knjige čovjek sebe može da oplemenjuje kroz „razgovor“ sa najumnijim ljudima svijeta, poput Sokrata i dr.

Svoju karijeru Vujošević je započeo kao igrač koji je gajio prema košarci ogromnu ljubav. Istakao je da nikada nije imao određene fizičke predispozicije ili ogroman talenat za taj sport. Međutim, naveo je da dobar trener treba da posjeduje neke druge talente i sposobnosti. Dobar trener mora biti dobar pedagog, psiholog i jako obrazovan čovjek. Ono što je Duško posebno istakao jeste njegova posvećenost poslu i mladim talentovanim ljudima sa kojima je radio. Smatra da su svojim talentom stvarali obavezu za njega da bude sve bolji i bolji trener. Uz to, kako navodi Vujošević, čovjek koji je talentovan, ima obavezu više da iskoristi taj talenat koji mu je dat, a ne da na račun talenta razmišlja da mora manje raditi. Pored toga, osvrnuo se i na teret koji slava donosi mladim igračima, ali i o svom zdravlju, i riziku od prevelike posvećenosti poslu po zdravlje.

Brojne trenerske anegdote, kao i životne poruke koje su prisutni pažljivo slušali, učinili su ovaj događaj nezaboravnim. Duško Vujošević je posebno govorio o zahvalnosti i njenom značaju. Jedna od vrijednih poruka sa tribine bila je i to da je zahvalnost vrlo rijetka osobina, te da je to osobina većeg moralnog reda nego davanje.

Uvaženog gosta i sve prisutne pozdravio je dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Mijat Jocović, istakavši da je Duško Vujošević jedna od ličnosti koja je obilježila njegovo djetinjstvo i doprinijela toj velikoj ljubavi prema Partizanu. Dekan Jocović je istakao da se na drugim fakultetima studira, ali da se Ekonomski fakultet voli.

U ime SRDSEM „Ekomen“ prisutne je pozdravila Kristina Vlaović, predsjednica društva koja je tom prilikom istakla da studenti u okviru ove organizacije i Duško Vujošević dijele vrijednosti - „vole sport, ali i umjetnost, da vole da čitaju i gledaju šire o sporta, da se kod njih zna red, ali i da su vidljivi pozitivni rezultati mladih“.

Moderator tribine “Najbolji najboljima” bio je Milosav Milatović, a  osim studenata fakulteta događaju su prisustvovali i  članovi košarkaških klubova iz Podgorice i to: KK Morača, KK Junior, KK Basket kids Montenegro, KK Sedmica i KK All star.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.