Prezentacija programa razmjene GlobalUGRAD danas na Ekonomskom fakultetu
Prezentacija programa razmjene GlobalUGRAD danas na Ekonomskom fakultetu

Poštovane koleginice i kolege, pozivamo vas na prezentaciju programa razmjene GlobalUGRAD koja će biti održana na Ekonomskom fakultetu u ponedjeljak 5. decembra sa početkom u 12:00h u Profesorskoj sali.

Konkurs za Global Undergraduate Exchange Program (Global UGRAD) stipendiju otvoren je od 1. novembra 2022. do 15. decembra 2022. za studente osnovnih studija iz Crne Gore. Global UGRAD je jednosemestralni program razmjene u Sjedinjenim Državama koji u potpunosti finansira Vlada SAD, preko Ambasade SAD u Podgorici, a sprovodi organizacija World Learning.

Ciljna grupa su studenti koji imaju obavezu da makar jedan semestar osnovnih studija nakon programa završe u matičnoj zemlji (ili da im je nakon učešća u programu makar ostalo pisanje i odbrana diplomskog rada).  Poziv se odnosi na studente koji će na program ići ili tokom prvog semestra akademske 2023-24 (od avgusta 2023) ili tokom drugog semestra (od  januara 2024), pri čemu semester nije moguće birati. To znači da su idealni kandidati studenti prve ili druge godine osnovnih studija, kako bi mogli da ispune taj uslov.

Global UGRAD je program obrazovne i kulturne razmjene koji omogućava mladim liderima da iskuse američki obrazovni sistem i kulturu tokom jednog semestra provedenog na nekom od univerziteta u SAD. Više o samom programu i uslovima zainteresovani studenti mogu pronaći na internet stranici: https://www.worldlearning.org/program/global-undergraduate-exchange-program/a aplicirati isključivo online putem LINKA.

Svi studenti koji žele da apliciraju se ohrabruju da što prije traže dva pisma preporuke u skladu sa upustvima koje će naći u aplikacionom formularu, kao i poslednji dostupni transkript ocjena. Napomena: sistem se zatvara za apliciranje 15. decembra, što znači da neće biti moguće dodati tražena dokumenta u sistem naknadno. Studenti prve godine studija takođe se mogu prijaviti i priložiti transkript ocjena sa kraja srednje škole, kao i potvrdu o studiranju.  Oni koji budu pozvani na intervju, imaće priliku da naknadno prilože ažurirani transkript ocjena sa prevodom na engleski jezik, međutim inicijalna aplikacija mora da sadrži dva pisma preporuke i poslednji dostupni transkript kako bi bila uzeta u razmatranje.

Program je otvoren za studente koje ispunjavaju osnovne uslove programa: https://www.worldlearning.org/program-pages/global-ugrad/global-ugrad-students/ svih univerziteta u Crnoj Gori, uključujući sve studijske programe.

Ove godine, dostupna su i dodatna Global UGRAD mjesta, tako da se ohrabruju svi studenti iz Crne Gore koji ispunjavaju uslove da se prijave.Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.