Ekonomska saradnja sa Kinom u funkciji evropskih integracija zemalja regiona
Ekonomska saradnja sa Kinom u funkciji evropskih integracija zemalja regiona

Konferencija ,,Pojas i put - saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope" koja je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore okupila veliki broj učesnika i studenata, bila je prilika da se sumiraju rezultati višegodišnja saradnje Crne Gore sa Narodnom republikom Kinom. (Galerija fotografija)

Pozdravljajući prisutne, prodekanka za međunarodnu saradnju na Ekonomskom fakultetu, docent dr. Tamara Backović je istakla da je Ekonomski fakultet posvećen ostvarenju svoje misije - edukaciji budućih lidera u procesu izgradnje modernog privrednog i poslovnog okruženja na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou.

“Otvaranjem novog studijskog programa na engleskom jeziku ujedno kreiramo ambijent za lakše uključivanje svih stranih državljana u sistem visokog obrazovanja. Ovaj program će nam omogućiti i lakše povezivanje sa visokoškolskim institucijama iz Narodne Republike Kine što jeste u fokusu naših budućih aktivnostui na polju međunarodne saradnje”, kazala je prodekanka Backović.

Ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Nj.E. gospodin Fan Kun, tokom uvodnog obraćanja prisutnima kazao je da je prijateljstvo sa našom zemljom tradicionalno i da datira još iz doba Jugoslavije, te da nema prepreka za buduću i još bolju saradnju.

“Osim kreditiranja koje je Crna Gora koristila, postoji mnogo prostora za dodatnu saradnju. Sistem privatno javnog partnerstva i koncesija privlačan je kineskim kompanijama. Imamo mogućnost, interesovanje a i strategiju, da istovremeno ulažemo u više različitih projekata u oblasti infrastrukture i energetike. Tako bi se stvorile povoljne prilike za razvoj i ulaganje kineskih investitora”,  kazao je Kun.

Poručio je da je Kina je spremna da Crnoj Gori pomogne i u regionalnoj povezanosti.

“Dobar geografski položaj Crne Gore predstavlja veliki potencijal. Crna Gora Kinu i EU treba da doživi kao tržišta sa kojima može istovremeno sarađivati jer, Kina ima odličnu saradnju sa zemljama EU i spremna je zajedno sa njima učestvuje u budućim projektima u Crnoj Gori”, objasnio je ambasador NR Kine.

U kratkim video zapisima o razvoju Kine, podsjetio je da ta zemlja ima oko 160000km autoputeva i da Crna Gora treba da nastavi izgradnju svojih. Ukazao je na veliki potencijal u razvoju luka i obnovljivim izvorima energije, podsjećajući na sve prirodne potencijale naše zemlje.

Sa ambasadorom NR Kine, uglavnom je saglasan i bivši predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, i jedan od prvih zagovornika saradnje Crne Gore sa Kinom.

“Saradnja Crne Gore sa Narodnom republikom Kinom ne mijenja njen put ka Evropskoj uniji. Naprotiv, Saradnja Crne Gore sa Kinom trebala bi da bude uređena na način kao što su to uradile zemlje EU, naročito Njemačka, Italija i Francuska. Za nastavak dobre saradnje sa Kinom potrebno je poštovati princip jednakosti koju nude, suvereniteta i ne miješati se u njihova unutrašnja pitanja. Kod nas je aktuelna predsrasuda “dužničkog ropstva” koju su stvorili pojedini subjekti van Crne Gore. Ne postoji državna politika Kine da uvede Crnu Goru, ili bilo koju drugu državu, u dužničko ropstvo”, kazao je Vujanović.

U toku radnog dijela Konferencije, na prvom panelu kojim je moderirao Bojan Vučinić, bilo je riječi o ekonomskoj saradnju Crne Gore i Kine i tom prilikom, državni sekretar u ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović, je kazao da su u toku preliminarni pregovori za izgradnju druge dionice autoputa Mateševo-Andrijevica.

“Obezbijedili smo grant od šest miliona eura za studiju održivosti za cijeli auto put i pripremu projektne i tenderske dokumentacije za nastavak. Studija bi trebalo da pokaže koja će dionica biti rađena sledeća. Za sada pregovaramo o 22 km autoputa koji će koštati oko 500 miliona eura. Ušli smo u pregovore sa Evropskom komisijom i kao rezultat imamo odobren grant od 40 odsto, 200 miliona besplatnih sredstava. Ostao bi bilo kreditno zaduženje i to sa kamatnom stopom od jedan odsto” kazao je Šahmanović.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore, dr Nina Drakić je kazala  da je u 2022. godini saradnja Kine i Crne Gore mnogo veća nego prethodnih godina.

“Kod nas postoje predrasude da je kinesko tržište daleko i da bi to naše proizvode učinilo manje konkuretnim zbog dodatnih troškova. Ali, vjerujem da postoji potencijal u izvozu. Unutrašnji dogovori i organizacija bi sigurno poboljšali izvoz naših proizvoda u Kinu. A to je samo jedan od segmenata saradnje” kazala je Drakić.

Predsjednik CTU Žarko Radulović je kazao da saradnja sa Kinom u oblasti turizma postoji, ali da je loša.

“Nezadovoljan sam saradnjom sa vladama u ovom dijelu. Njihovo nerazumijevanje je nula turista sa ovog tržišta koje ima veliki potencijal. Problem su vize, jer kineski turisti ne mogu da je dobiju online. Da se poradi na viznom rješenju, imali bi milijardu kineskih turista. Mi možemo da uradimo sve što je uradila Kina, ali zato moramo da radimo kao Kinezi”, poručio je Radulović.

Bivši nacionalni koordinator inicijative 16+1 za Crnu Goru i bivši diplomata koji je bio angažovan u Kini, Vatroslav Belan, ukazao je da vizni režim nije drugačiji nego u Hrvatskoj.

“Kineski turisti apliciranjem za šengen vizu mogu ući i u Crnu Goru. Najveća korist koju je Crna Gora imala od inicijative 16+1 jeste upravo kreditni aranžman za auto put, imajući u vidu da je on rezultat ove inicijative”, kazao je Belan.

Tokom drugog panela, kojim je moderirao prodekan za naučnoistraživački rad na Ekonomskom fakultetu docent dr Jovan Đurašković, bilo je riječi o značaju Kine u oporavku globalne ekonomije. Tom prilikom govorili su bivši ambasador u Kini, Darko Pajović, profesori Ekonomskog fakulteta iz Beograda i Podgorice prof. dr Predrag Bjelić i prof. dr Danijela Jaćimović, koordinatorka Jeann Monet projekta.

Profesor Bjelić je kazao da je važno za cijeli region da sarađuje sa više partnera, pa tako i sa EU i Kinom.

“Važno je da ima obostranog interesovanja za saradnju. To može biti samo dobar preduslov za put ,kako Srbije, tako i Crne Gore, ka EU”, kazao je Bjelić.

 Profesorica Jaćimović je kazala da je Kina danas globalni investitor.

“To je zemlja koja uvijek ima interesovanje za investicije i saradnju. Zemlje zapadnog Balkana sa zadovoljstvom ,čini mi se, prihvataju pomoć. Evropska unija je naš veliki donator ali ekonomski razvoj zavisi od infrastrukture. A Kina je idealan partner”, poručila je Jaćimović.

 Pajović je podijelio lični doživljaj Kine, ukazujući da je to zemlja budućnosti.

“Politika Evropske unije ka Kini je izvozno orjentisana i ta saradnja je veoma važna. Teško je zamisliti svijet bez Kine, i obratno. Crna Gora treba da nastavi i započne nove projekte sa Kinom” poručio je Pajović.

Konferenciju Pojas i put - saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope, modernizacija u kineskom stilu i nova prilika svijeta organizovana je u partnerstvu Ekonomskog fakulteta čiji su studenti bili prisutni u velikom broju, China Media Group-e i Media Biro-a.Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.