Svečano otvorena prva MICEB konferencija – panelisti saglasni u tome da je budućnost u zelenoj ekonomiji
Svečano otvorena prva MICEB konferencija – panelisti saglasni u tome da je budućnost u zelenoj ekonomiji

U prisustvu brojnih zvaničnika, predstavnika diplomatskog kora, naučnika i studenata, u Budvi je svečano otvorena prva MICEB konferencija (Montenegrin International Conference on Economics & Business) na temu Održivi razvoj – tranzicija ka zelenoj ekonomiji, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. (Galerija fotografija)

U obraćanju prisutnima, dekan prof. dr Mijat Jocović je istakao da je ponosan što će se upravo na ovakav način obilježiti Dan Ekonomskog fakulteta.

“Od samog osnivanja 1960. Ekonomski fakultet promoviše ideju da fakultet nije samo zgrada, učionica, biblioteka i nastavni program. Kroz zajednički napor profesora, saradnika i studenata u prethodne 63 godine zajedno smo stvorili okruženje koje podstiče inovacije, kritičko razmišljanje i cjeloživotno učenje,” istakao je Jocović.

Kao dokaz da se tradicija kreiranja izvrsnosti na Ekonomskom fakultetu nastavila, naveo je značajne aktivnosti koje su uspostavljene ove godine -  akreditovan je prvi akademski program na engleskom jeziku, pokrenut je projekat stručna studentska praksa, počela je sa radom  Akademija mekih vještina, osnovan je Poslovni savjet…

Takođe, dekan Jocović je istakao izuzetnu aktuelnost i važnost teme o zelenoj ekonomiji o kojoj se raspravljalo na prvoj MICEB konferenciji.

“Misija konferencije je da pokrene akademsku i stručnu debatu o najvažnijim temama iz oblasti održivog razvoja u cilju stvaranja optimalnog ambijenta za primjenu koncepta zelene ekonomije. Mi smo na na ovoj konferenciji okupili renomirane, međunarodne predstavnike stručne zajednice, akademije, kreatore politike, biznise koji imaju namjeru da ulažu u zelenu ekonomiju. Mislim da će kreatori politika dobiti odgovor kako nauka smatra da ekonomija u Crnoj Gori treba da se razvija,” istakao je on.

Veliku podršku prvoj MICEB konferencije je pružila i Vlada Crne Gore, čije je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma pokrovitelj konferencije. Događaju je prisustvovao i premijer Dritan Abazović. Istakao je da Vlada dijeli istu viziju ekološke, zelene ekonomije u Crnoj Gori kakvu promoviše i ova značajna manifestacija.

“Crna Gora želi da se brendira kao zelena destinacija što znači da ćemo u narednom periodu morati mnogo više da ulažemo u zelenu ekonomiju. Ako postoji zemlja koja bi mogla biti pilot za neke zelene projekte onda je to naša država zbog svojih karakteristika jer se sistem lakše mijenja nego u nekim ogromnim državama. Moramo znati da u ovome leži naša budućnost, svi biznisi trebaju da imaju zelenu komponentu. Cilj je da preko Vlade, Univerziteta, i drugih organizacija objasnimo da treba da damo podsticaj velikom mozaiku zelene tranzicije u Crnoj Gori,” kazao je Abazović

Prisutnima se obratila i Nj. E. ambasadorka EU u Crnoj Gori, gospođa Oana Kristina Popa, te istakla važnost ovakvih i sličnih manifestacija.

“Evropa se danas sreće sa mnogim izazovima. Primorani smo da biramo kratkotrajna rješenja, suočeni smo sa situacijama zbog kojih moramo da žrtvujemo ciljeve propisane Pariskim sporazumom. Moramo ostani na putu dekarbonizacije izvora energije. Čak i kada se susrećemo sa krizom energenata, EU se zalaže da se u Crnoj Gori izvori energije zamijene onim održivijima. Ovo što radimo danas će odrediti budućnost naše djece. Hajde da zajedno dekarbonizujemo naš kontinetn. Naš moto je: Zeleno za život, zeleno za rast, zeleno za EU,” podvukla je Kristina Popa.

Upravo zbog toga je značajno što su respektabilni govornici na ovoj konferenciji poslali poruke koje mogu imati uticaj na kreatore politika. Prvo predavanje je održao uspješni slovenački privrednik Janez Škrabec.

“Klimatske promjene koje su nesumnjivo produk beskurpuloznog ljudskog upravljanja prirodnim resursima su najveća prijetnja za čovječanstvo. Smanjenjem emisjem ugljen-dioksida i drugih gasova može da se smanji globalno zagrijavanje. Sada shvatam neophodnost zelene transformacije, pa sam sebi često počeo da postavljam pitanje: Kako mogu da doprinesem napretku društva kao osviješćen, društveno odogorvoran pojedinac? Kao preduzetnik počeo sam da se fokusiram na oblasti bezbjednih, ekološko-zelenih tehnologija, počeo sam da težim proizvodnji koja ostavlja najmanji ugljenički otisak i koja je održiva,” kazao je Škrabec.

Na plenarnoj sesiji o prednostima, izazovima i rizicima tranzicije ka zelenoj ekonomiji, koja je na programu bila iste večeri, govorili su i Roy THURIK, profesor emeritus sa Erasmus School of Economics u Roterdamu, Megan Bowman, profesorica sa King’s College London, Nikola Rovčanin, izvršni direktor u Elektroprivredi Crne Gore, Jaromir Peklo, partner u kompaniji Chayton Capital, Mr Remon Zakaria, izvršni direktor EBRD Montenegro.

Konferencija, čiji je pokrovitelj Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, okupila je renomirane naučnike i istraživače, predstavnike međunarodne poslovne zajednice kao i kreatore ekonomskih politika. Više od 170 (ko)autora iz 15 zemalja prijavilo je radove za učešće. Partneri u organizaciji konferencije su Elektroprivreda Crne Gore, Chayton Capital, Hipotekarna banka, Avala Resort and Villas, Eko-fond,dok su medijski partneri Bankar.me i Ninamedia.

 

 

 

 

 Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.