Drugi radni dan MICEB konferencije protekao u znaku analize trenutnog stanja u Crnoj Gori i makroekonomskih prognoza




Drugi radni dan MICEB konferencije protekao u znaku analize trenutnog stanja u Crnoj Gori i makroekonomskih prognoza

Drugog dana konferencije u MICEB koja se održava u Budvi, uvodno izlaganje je imao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na temu Performanse crnogorske ekonomije: izazovi i perspektive, nakon čega je nastavljena diskusija koju je vodila profesorica Ekonomskog fakulteta prof. dr Gordana Đurović. Predsjednik Milatović tom prilikom kazao da u prvom kvartalu ove godine Crna Gora u turizmu ima dva i po puta bolje rezultate u odnosu na isti period lani. Ova godina bi trebalo da bude rekordna i to 30-40 odsto bolja u odnosu na 2019. godinu, kazao je on. (Galerija fotografija)

“Imamo potpuni opravak BDP-a. Na kraju 2022. godine BDP je, prema podacima MMF-a, bio iznad onog iz 2019. godine. To znači da je crnogorska ekonomska aktivnost u potpunosti oporavljena u odnosu na krizni period”, rekao je Milatović i istakao da moramo raditi više kada je riječ o unapređenju zelene energije. Prisutnima na konferenciji je kazao i da nam je potrebno više projekata: „Moramo da završimo autoput prema Srbiji, moramo da radimo jadransko-jonski put, moramo da vidimo šta ćemo da radimo sa unapređenjem ekoloških standarda u TE Pljevlja“.

Predsjednik Milatović je posebno naglasio da mu je drago što je bio dio današnje konferencije koju organizuje obrazovna institucija na kojoj se obrazovao: „Ekonomski fakultet je u posljednjih 20 godina dao značajan doprinos ekonomskom razvoju Crne Gore. Mislim da svi treba da budemo zadovoljni na ulozi koju je Ekonomski fakultet imao i i sasvim sigurno da će imati u narednom periodu u dijelu ekonomskog razvoja i kreiranju politika u Crnoj Gori“, zaključio je on.

Nakon diskusije, uslijedila je prezentacija makroekonomskih prognoza za Crnu Goru koje je u svom predavanju saopštio mr Velimir Bole sa Ekonomskog instituta, Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani. Moderator ovog segmenta konferencije bio je prof. dr Janez Prašnikar, profesor emeritus na Fakultetu za ekonomiju i biznis Univerziteta u Ljubljani.

Crnogorski turizam je iznenađujuće senzibilan na privredno političke šokove, kazao je Velimir Bole i poručio da je neshvatljivo kako je izvoz u 2020. godini u Crnoj Gori da padne u toliko velikom obimu. „Do sada su direktne strane investicije bile tolike da su mogle da nadoknade taj pad. Pitanje je koliko će dugo potencijalni resursi u Crnoj Gori biti takvi da će moći da nadomjeste te šokove i to preko direktnih stranih investicija“. Zato je zadatak nove Vlade, saopštio je Bole, da što brže nađe način kako da se zaštiti od tih šokova jer će se privredni resursi smanjivati na duži rok. Sa panela je poručeno i da se orjentacija Evropske unije u vezi sa zelenim planom promijenila. „Šta očerkivati od zelene reforme koja je kopija evropskog sistema, a znamo da evropski model zelene reforme nema izvora. Izvori koji su uzeti oni su iz plana stabilizacije, a novih sredstava nije na vidjelu“, rekao je Prašnikar. Prašnikar je analizirajući podatke kazao da Crna Gora trenutno ima veći pristup finansijskim tržištima i to sve zbog visine depozita u bankama. Statistika pokazuje da je crnogorska privreda tokom finansijske krize 2008 ali i korona krize zabilježila veliki pad ali se privreda ipak brzo oporavila. 

Velimir Bole istakao je da su medijalne prognoze renomiranih istraživača da će stopa rasta BDP-a u Crnoj Gori iznositi 2,7%, a stopa inflacije 9,1% u 2023. godini. U 2024. godini se očekuje stabilizacija cijena, sa prognozom inflacije od 4,3% i stopom privrednog rasta od 3,0%.

Konferencija je nastavljena prezentacijama naučnih radova u četiri tematske sesije. Više od 170 (ko)autora iz 15 zemalja prijavilo je radove za učešće prvoj MICEB konferenciji (Montenegrin International Conference on Economics & Business) na temu Održivi razvoj – tranzicija ka zelenoj ekonomiji koja je zatvorena u 15:00 iznošenjem Zaključaka konferencije koje je pripremila prof. dr Vesna Karadžić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.