Okrugli sto o ekonomskim odnosima i saradnji Crne Gore i Narodne Republike Kine održan na Ekonomskom fakultetu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Ekonomski fakultet je u saradnji sa Ambasadom Narodne Republike Kine u Crnoj Gori i Kineskim udruženjem za mir i razoružanje (Chinese People’s Association for Peace and Disarmament, CPAPD) organizovao okrugli sto na temu “Ekonomski odnosi i saradnja Crne Gore i Narodne Republike Kine”.

Okrugli sto se organizovan je u okviru posjete Kineskog udruženja za mir i razoružanje Crnoj Gori. Povod za organizovanje okruglog stola je obilježavanje desetogodišnjice od pokretanja globalne infrastrukturne i razvojne strategija “Pojas i put”. Cilj organizovanja okruglog stola je da okupi eksperte u oblasti ekonomije, akademsku zajednicu, istraživače i naučnike radi razmjene informacija, iskustava i rezultata istraživanja o svim aspektima ekonomskog odnosa Crne Gore i Narodne Republike Kine, sa posebnim osvrtom na razmatranje mogućnosti unapređenja ekonomskih odnosa dvije zemlje. 

Okrugli sto je otvorio rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović koji je naglasio da je internacionalizacija oduvijek bila jedno od strateških opredjeljenja Univerziteta Crne Gore, počev od prvog potpisanog sporazuma sa partnerskim univerzitetom 1975. godine do danas. On je istakao da je otvorenost Univerziteta Crne Gore za saradnju sa Narodnom Republikom Kinom pokrenula osnivanje Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore u februaru 2015. godine sa ciljem promocije kineskog jezika i kulture, kao i razvoja prijateljskih odnosa između Crne Gore i Narodne Republike Kine.

Prisutnima se obratio i prof. dr Mijat Jocović, dekan Ekonomskog fakulteta osvrnuvši se na činjenicu da je unapređenje saradnje sa stranim visokoškolskim institucijama, relevantnim međunarodnim i regionalnim institucijama i ambasadama protkano kroz gotovo sve aktivnosti Ekonomskog fakulteta. Saradnja sa ambasadom Narodne Republike Kine u Crnoj Gori doprinijela je organizovanju velike Konferencije „Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, modernizacija u kineskom stilu i nova prilika svijeta“, koja se održala u martu mjesecu na Ekonomskom fakultetu, kao i velikog broja događaja čiji je cilj jačanja kulturne razmjene između Crne Gore i Kine i unapređenja međusobnog razumijevanja dva naroda. 

Potpredsjednik Kineskog narodnog udruženja za mir i razoružanje, Yu Hongjun se zahvalio na organizaciji okruglog stola i prilici da delegacija ovog udruženja posjeti Crnu Goru po prvi put. On je u svom izlaganju dao pregled stanja u svjetskoj ekonomiji, sa posebnim osvrtom na ekonomiju Narodne Republike Kine, koju karakteriše otpornost i veliki potencijal. Gospodin Hongjun je dao i pregled efekata desetogodišnje primjene inicijative “Pojas i put” u kojoj je učestvovalo više od 150 zemalja  u njima kreirano oko 400.000 radnih mjesta i realizovano preko 3000 projekata. 

Panelisti na okruglom stolu bili su prof. dr Nikola Milović, rukovodilac Katedre za Ekonomsku analizu i politiku Ekonomskog fakulteta, koji je dao pregled ekonomskog stanja u Crnoj Gori, zatim doc. dr Milena Lipovina-Božović, direktor Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, koja je govorila o povezanosti kulture i ekonomije, mr Jovana Krunić, vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za međunarodnu trgovinsku i ekonomsku saradnju u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, čije se izlaganje odnosilo na analizu ekonomske saradnje između Narodne Republike Kine i Crne Gore i Miljan Šestović, direktor Sektora za istraživanje i analize u Privrednoj komori Crne Gore, koji je dao osvrt na trenutnu poslovnu klimu u Crnoj Gori. Okruglom stolu je prisustvovao i ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, Njegova ekspelencija Fan Kun, koji je uzeo aktivno učešće u radu okruglog stola.

Zaključak okruglog stola jeste da i pored loših prognoza o stanju svjetske ekonomije, ekonomski odnosi Narodne Republike Kine i Crne Gore u prethodnom periodu jesu unaprijeđeni, a iskazan je obostrani interes i inicijativa za dalje proširenje saradnje u oblasti ekonomije, ali i visokog obrazovanja.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.