O izazovima i perspektivama revizorske profesije na Danima revizije 2023. na Ekonomskom fakultetu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Panel diskusijom na temu Revizorska profesija - izazovi i perspektive danas su na Ekonomskom fakultetu počeli Dani revizije 2023. Ovaj poslovno – edukativni događaj, koji je prvi put na Ekonomskom fakultetu organizovan prethodne godine u cilju promocije oblasti revizije i tog zanimanja u Crnoj Gori, ovog puta je organizovan u još sadržajnijoj formi.

Nakon uvodne riječi prof. dr Milana Lakićevića koji je pozdravio prisutne i iskazao zadovoljstvo zbog intersovanja koje su studenti pokazali za reviziju, uslijedila je panel diskusija tokom koje su prisutni bili u prilici daod predstavnike revizorskih institucija koje posluju u Crnoj Gori iz „prve ruke“ čuju sve o izazovima i perspektivama bavljenja revizijom u Crnoj Gori. Učesnici panel diskusije, kojom je moderirala docent dr Tanja Laković, bili su: Sava Laketić (PwC),  Nenad Vučinić (E&Y), Boban Čabarkapa (Deloitte), Vesko Knežević (BDO), Ksenija Barjaktarović (Revizorsko tijelo Crne Gore) i Prvoslava Klepo (Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore ).

Ovogodišnji Dani revizije bili su prilika i za susret sa dekanom Ekonomskog fakulteta, prof. dr Mijatom Jocovićem, tokom kojeg je bilo riječi o nastavku saradnje sa revizorskim kućama sa kojima je Fakultet prethodne godine potpisao sporazume o saradnji. Na sastanku je rečeno da postoji zajednički interes Ekonomskog fakulteta i revizorskih kuća za saradnju u cilju promocije važnosti revizorske profesije i sagledavanja koja su to znanja i kompetencije koje studenti mogu steći u okviru postojećih nastavnih disciplina na Ekonomskom fakultetu. Tom prilikom je potpisan i Memorandum o saradnji između Ekonomskog fakulteta i Revizorskog tijela Crne Gore koje je danas predstavljala Ksenija Barjaktarović, glavni revizor. Podsjećanja radi, nakon završetka prvih Dana revizije, uslijedilo je potpisivanje sporazuma o saradnji sa revizorskim kućama Deloitte, PWC i BDO, čime je uz ranije potpisani sporazum sa kućom Ernst&Young, uspostavljena saradnja Ekonomskog fakulteta sa svim predstavnicama "velike četvorke" koje posluju u Crnoj Gori u oblasti revizije.

Dani revizije biće nastavljeni naredna 3 dana kroz radionice – grupne vježbe sa studentima u organizaciji revizorskih kuća, koje su namijenjene studentima osnovnih i master studija, nakon kojih će polaznici dobiti Sertifikat o učešću:

Utorak, 17. oktobar:

11:00h - Timska komunikacija u reviziji (PwC),

13:00h – Kritičko prosuđivanje u reviziji (BDO)

Srijeda, 18. oktobar:

11:00h - Važnost ciljeva u ličnom razvoju revizora (Delloite)

13:00h - Intervju za posao: Tips & Tricks (Ernst & Young)

Četvrtak, 19. oktobar:

Gostujuća predavanja  za studente magistarskih studija

18:00h – Uloga i razvoj unutrašnje revizije u javnom sektoru (Stoja Roćanović)

19:00h - Revizija  sredstava iz EU fondova (Elena Remiković, Revizorsko tijelo Crne Gore)

Radionice u okviru Dana revizije pružaju studentima uvid u revizorsku profesiju, u različite organizacione kulture, ali omogućavaju studentima i da uspostave kontakte koji im mogu biti korisni nakon završetka fakulteta i započinjanja profesionalnog angažmana, kao što je to bio slučaj nakon prethodnih Dana revizije kada je nekoliko studenata našeg fakulteta dobilo svoje prvo zaposlenje upravo u ovim revizorskim kućama.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.